Небојша Курузовић из састава “Џез поези кабаре” о новом албуму: Улагањем у културу чувамо идентитет народа

Миланка Митрић
Небојша Курузовић из састава “Џез поези кабаре” о новом албуму: Улагањем у културу чувамо идентитет народа

Поетско-музички састав из Бањалуке “Џез поези кабаре” јединствен је пројекат у региону, а пажњу публике и интересовање добија гдје год се појави.

Прије пет година објавили су први албум “Не правдам се, већ се исповиједам”, а према ријечима једног од чланова састава Небојше Курузовића, други албум требало би да буде објављен до краја године.

- Назив пројекта је “Волио бих да ово остане међу нама”, којим желимо да неке лијепе ствари из прошлости пренесемо у садашњост и оставимо их будућим генерацијама. Идеја је да нови албум изађе у форми уникатне музичке разгледнице. Да би се то остварило, замислили смо кампању која би била усмјерена ка студентима и средњошколцима, али све је стало због епидемије. Ипак, при крају смо са постпродукцијом. Надам се да ће до краја године албум изаћи - рекао је Небојша Курузовић, који је у саставу заједно са Сашом Берендиком и “Комбајн квартетом”.

Оно чиме се воде у свом раду је спајање поезије и ауторске музике.

- Наш концепт је такав да не радимо класичне свирке, него догађаје на којима желимо да публика која дође на наступ буде тих деведесет минута времена само наша, да се духовно и музички спојимо и пољубимо и да послије тога свако оде својој кући с једним новим искуством. За ту врсту наступа потребан је специфичан амбијент, па нам највише одговарају позоришне сцене, гдје може да се сједи и слуша - додаје Курузовић.

Како наводи, музика им је дала прилику да оду на различите стране свијета, а публици у различитим мјестима заједничко је што жели да чује и види нешто другачије.

- Публици у иностранству је занимљив наш спој поезије и џеза, али и “крајишке” теме којима се бавимо - гдје год дођемо, сјајно реагују, било да говоримо о горштаку коме је два пута горјела кућа, графитима на Старчевици, нашим љубавним проблемима. А како су наши проблеми и проблеми осталих музичара из нашег града и РС, покренули смо иницијативу како бисмо заједно пронашли системско рјешење - истиче Курузовић.

Заједно са још петнаестак колега осмислили су стратегију од 12 мјера, које би некако помогле изградњи домаће сцене.

- Морате да имате у виду да бендови који не наступају, распадају се. А ако немају гдје да свирају, нема смисла њихов рад. Свједоци смо да много пара оде на плаћање бендова и извођача из других држава који наступају код нас у различитим приликама. Ту је и питање изградње идентитета. Нема народа без културног идентитета, а државе нема без народа. Културни идентитет се састоји из традиције и насљеђа, а с друге стране је савремено стваралаштво, оно што правимо сада. Ми данас правимо будуће културно насљеђе. О томе треба да размишљају они који доносе одлуке, распоређују буџете и они који имају новца - нагласио је Курузовић.

Како је објаснио, у плану је рад на пројекту “Јazz Poesy Box”, који би требало да буде реализован у сарадњи са партнерима из неколико држава, а да би реализација била могућа, аплицирали су за средства из европских фондова.

- Ми ово не радимо због новца, али не свирамо ни џаба, сем, наравно, хуманитарних концерата, на које се радо одазовемо. Одлучили смо да идемо корак даље и да полако освајамо регион, па и Европу. Зато смо аплицирали за средства из европских фондова, заједно са партнерима из Шпаније, Португалије, Македоније и Србије. Желимо да спојимо поезију са дигиталним свијетом - објаснио је Курузовић.

У питању је пројекат за чију реализацију је потребно око 300.000 евра.

- Желимо да поезију комбинујемо с различитим медијима и осавременимо начин на који се презентује. Највећи нам је изазов сада, након аплицирања, што смо одлучили да будемо носиоци пројекта, а не само партнери, што значи да дио новца морамо да обезбиједимо сами, односно потребна нам је подршка власти. Наравно, морате да будете озбиљна организација да би вас схватили озбиљно, а охрабрује нас чињеница да смо ушли у ужи круг. Ипак, може се десити да будемо побједници, али да не нађемо тих 15 одсто средстава и све остане само идеја - истакао је Курузовић.

“Креативна европа”

Чланови екипе Деска “Креативна Европа” у Бањалуци били су велика помоћ у самом процесу писања пројекта “Јazz Poesy Box”.

- У процесу писања пројекта њихова подршка нам је била непроцјењива. Нема много људи који могу да вам разријеше недоумице које сам имао, али они имају знање, искуство, стручност, вољу и жељу да помогну. Цијела екипа је спој професионализма и љубави према послу - навео је Курузовић.

“Креативна Европа” је програм Европске комисије за подршку и суфинансирање пројеката из области културе и аудио-визуелног сектора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана