Doktori upozoravaju: Autfit koji je nosila Kim Kardašijan je opasan po zdravlje, najviše utiče na ovaj dio tijela

GS
Doktori upozoravaju: Autfit koji je nosila Kim Kardašijan je opasan po zdravlje, najviše utiče na ovaj dio tijela

Korzeti i steznici za struk nisu najekstremniji primjeri do kojih granica bi neke žene išle da bi imale manji i tanji struk

Struk Kim Kardašijan (43), odnosno nedostatak istog, nesumnjivo je tema poslije ovogodišnje Met Gala.

Zahvaljujući izuzetno uskom, srebrnom korzetu luksuznog brenda Maison Margiela, rijaliti zvijezda je na stepenicama Metropoliten muzeja pokazala svoj gotovo nemoguće mali struk i zavidnu figuru.

Ovo nije prvi put da je Kim šokirala svojim izgledom, ali njen najnoviji autfit je napravio veliku buku. Šokirani fanovi i kritičari pojavili su se na društvenim mrežama i doveli u pitanje gdje joj je struk, a neki su se čak pitali da li je zvijezda uklonila rebra, prenosi Daily Mail.7

Kim je ranije promovisala korzete za koje su ljekari upozorili da su opasni jer njihovo nošenje može da izazove niz negativnih posljedica kao što su otežano disanje, zatvor, pa čak i oštećenje organa uzrokovano izobličenjem tijela u neprirodne oblike.

Želja za figurom pješčanog sata i korzetima

Ali ona nije jedina žena koja je preduzela ekstremne mjere da ima mali struk i široke bokove. U stvari, ona je dio vjekovne opsesije ženama koje namjerno mijenjaju svoja tijela u potrazi za toliko željenom figurom pješčanog sata.

Korzeti, poput onog koji je Kim nosila kao dio svog Met Gala izgleda, a njihova popularna istorija može se pratiti do viktorijanskog doba. Korzet je počeo da se koristi u vrijeme najstarijih civilizacija, iako u nešto drugačijem obliku. Kasnije su korzeti pravljeni od kitove kosti, drveta ili metala. Nisu rijetki slučajevi u kojima je struk sužen za čak 43 centimetra, a sve to samo da bi se postigla savršena figura.

Negativne posljedice nošenja korzeta

Čak i tada su dokumentovane opasnosti nošenja ovakvih korzeta, na primjer, Kraljevski koledž hirurga Engleske u svojoj arhivi primjeraka ima zapanjujući primjer deformisanih ženskih grudi nošenjem korzeta.

Iako su takvi steznici/korzeti u velikoj mjeri izašli iz mode u postviktorijanskoj eri, oni su se ponovo pojavili posljednjih decenija, što je zabrinjavalo ljekare. Preimenovani u "donji veš za oblikovanje tijela", prodaju se na internetu za samo osam evra. Promovisale su ih poznate ličnosti, uključujući i samu Kim, i rade po istom sistemu kao i korzeti, fizički stežu struk kako bi izgledao manji, naglašavajući figuru pješčanog sata.

Uprkos modernoj transformaciji i različitim materijalima, opasnosti nošenja takve odjeće su i dalje iste. Oni mogu izazvati poteškoće sa disanjem guranjem stomaka u dijafragmu što potencijalno može ograničiti protok kiseonika. Pored problema sa disanjem, korzeti/korseti za struka takođe mogu izazvati probleme sa varenjem. Ovo je uzrokovano guranjem stomaka i zatvorom jer su creva ograničena u svojim prirodnim pokretima.

Upotreba takvih proteza – danas obično napravljenih od sintetičkih tkanina i čelika – takođe može dovesti do toga da se bubrezi pomijeraju u neprirodne položaje u tijelu, potencijalno prekidajući unutrašnji dotok krvi u organe. Ograničeno kretanje tokom nošenja proteza takođe može dovesti do slabljenja mišića leđa, što potencijalno uzrokuje bol u leđima i slabost dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana