U planu novi teleskop “Aresibo”

Srna
U planu novi teleskop “Aresibo”

SAN HUAN - Vlasti Portorika dale su osam miliona dolara za čišćenje ostataka teleskopa “Aresibo”, kojim je tragano za vanzemljskim životom u svemiru, a NASA namjerava da dizajnira novi teleskop za istu namjenu.Čuveni teleskop “Aresibo” ljetos se neočekivano raspao, što je razočaralo brojne naučnike širom svijeta.

Guverner Portorika Vanda Vaskez odobrila je novac kojim će se krenuti u ponovnu izgradnju teleskopa.

Vlasti navode da je to važno javno pitanje, ali i istorijsko mjesto, te da će opservatorija u Aresibu ponovo postati svjetski važan edukativni centar, prenosi list “Dejli mejl”.

Iznos od osam miliona je tek početak jer će se sa tim novcem krenuti u uklanjanje ruševina i dizajniranje novog teleskopa.

Nacionalna fondacija za nauku SAD procjenjuje da bi popravak teleskopa bio opasan posao, ali ne isključuje izgradnju novog, za šta će biti potrebno mnogo više novca.

Pomoćni kabl prijemnika “Aresiba” pukao je u avgustu prošle godine i prouzrokovao pukotinu na reflektorskoj ploči širokoj 305 metara, te oštetio platformu koja je tada visila iznad nje. Nakon toga, urušili su se glavni kabl, a zatim i teleskop.

Opservatorija Aresibo izgrađena je između 1960. i 1963. godine.

Ona djeluje kao američki Nacionalni centar astronomije i jonosfere, kojim upravlja Univerzitet Kornel iz SAD.

U Opservatoriji je radio najveći radio-teleskop na svijetu, čiji je “tanjir” imao prečnik od 305 metara.

Namjena teleskopa bila je da traži signale vanzemaljskog života, koncentrišući se na hiljade zvjezdanih sistema u dometu od 1.000 do 3.000 megaherca.

Međutim, takvi signali još nisu registrovani.

U Opservatoriji se, osim radio-teleskopa, nalazi i radar za istraživanje Sunčevog sistema. /kraj/nt

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana