Svemirski teleskop Habl prestao sa radom - NASA saopštila zašto

GS
Foto: GS

NASA je saopštila da je svemirski teleskop Habl poslao svoje naučne instrumente u bezbjedan režim rada nakon što su se pojavili problemi.

"Hablovi naučni instrumenti prešli su u bezbedan režim nakon što su imali problema sa sinhronizacijom sa internim komunikacijama svemirskih letelica", objavila je svemirska agencija na Tviteru.

"Naučna posmatranja su privremeno obustavljena dok tim istražuje problem. Instrumenti ostaju u dobrom zdravlju."

Svemirski teleskop Habl nedavno je doživio niz problema. U junu ove godine, teleskop vrijedan 4,7 milijardi dolara je zaustavljen zbog degradirajućeg memorijskog modula.

Glavni računar je prestao da prima signal "održavanje života" koji uspostavlja i održava vezu između tereta i računara svemirske letelice. U tom slučaju, NASA je postavila teleskop u bezbjedan režim i pokušala da ponovo pokrene računar sa teretom.

NASA je sledećeg dana ponovo pokrenula računar u pokušaju da nastavi sa normalnim radom, ali problem je i dalje prisutan. Na kraju je NASA uspjela da identifikuje uzrok problema i teleskop je ostao u normalnom radu.

Svemirski teleskop Habl uskoro bi trebalo da bude zamijenjen svemirskim teleskopom Džejms Veb. NASA će poslati novu letjelicu u orbitu 31. oktobra na raketi Arijen 5, dajući naučnicima priliku da pogledaju unazad 150 miliona do milijardu godina – nešto što im je ranije bilo nedostupno sa Hablom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana