Свемирски телескоп Хабл престао са радом - НАСА саопштила зашто

ГС
Foto: ГС

НАСА је саопштила да је свемирски телескоп Хабл послао своје научне инструменте у безбједан режим рада након што су се појавили проблеми.

"Хаблови научни инструменти прешли су у безбедан режим након што су имали проблема са синхронизацијом са интерним комуникацијама свемирских летелица", објавила је свемирска агенција на Твитеру.

"Научна посматрања су привремено обустављена док тим истражује проблем. Инструменти остају у добром здрављу."

Свемирски телескоп Хабл недавно је доживио низ проблема. У јуну ове године, телескоп вриједан 4,7 милијарди долара је заустављен због деградирајућег меморијског модула.

Главни рачунар је престао да прима сигнал "одржавање живота" који успоставља и одржава везу између терета и рачунара свемирске летелице. У том случају, НАСА је поставила телескоп у безбједан режим и покушала да поново покрене рачунар са теретом.

НАСА је следећег дана поново покренула рачунар у покушају да настави са нормалним радом, али проблем је и даље присутан. На крају је НАСА успјела да идентификује узрок проблема и телескоп је остао у нормалном раду.

Свемирски телескоп Хабл ускоро би требало да буде замијењен свемирским телескопом Џејмс Веб. НАСА ће послати нову летјелицу у орбиту 31. октобра на ракети Аријен 5, дајући научницима прилику да погледају уназад 150 милиона до милијарду година – нешто што им је раније било недоступно са Хаблом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана