Stijena prijeti da udari u Zemlju

G.S.
Stijena prijeti da udari u Zemlju

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA saopštila je da će uskoro pet asteroida proći pored Zemlje. Istovremeno, sistem agencije za praćenje asteroida identifikovao je svemirsku stijenu od koje prijeti najveći rizik od udara, ali tek između 2052. i 2119. godine, prenijele su svjetske agencije.

Pored Zemlje će tokom vikenda proći dva asteroida. Jedan je veličine od skoro 37 metara, odnosno veličine raspona krila aviona “boing 747”, dok je drugi veličine 22 metra, što je polovina visine Trijumfalne kapije u Parizu.

Asteroidi će proći na udaljenosti nešto većoj od sedam, odnosno 4,3 miliona kilometara od naše planete.

NASA, međutim, ukazuje da sljedeće nedjelje stižu još tri asteroida, od kojih će jedan biti veličine 30 metara (polovina visine krivog tornja u Pizi), a drugi od 42 metra (polovina visine Kipa slobode u Njujorku). Ubrzo potom će proći još jedan asteroid, takođe veličine 42 metra. Oni će se od planete Zemlje naći na udaljenosti od 4,5, 6,75 i 6,43 miliona kilometara. Poređenja radi, kako su prenijele agencije, Mjesec je od Zemlje udaljen 385.000 kilometara.

U međuvremenu, sistem NASA za praćenje registrovao je asteroid za koji se procjenjuje da postoji opasnost da će udariti u Zemlju. Kako se navodi, to bi moglo da se dogodi između 2052. i 2119. godine, odnosno najranije 12. februara 2052.

Ipak, NASA je saopštila da su šanse za sudar male i da je vjerovatnije da će asteroid sagorjeti u atmosferi i pri tome prirediti spektakularan “vatromet”.

Sistemi za odbranu

Naučnici su stvorili pojedine sisteme kojima se može uticati na let ili uništavanje asteroida. Kako prenose svjetski mediji, postoje rakete i oružja kojima je moguće da se spriječi  udar u Zemlju.  Struci je ostavljeno na odlučivanje da li i kada da se puca u njih sa Zemlje kako bi bili raskomadani ili bar odvraćeni sa putanje, što su jedine dvije mogućnosti da se spriječe udari asteroida.

Nema neposredne zabrinutosti da će se uskoro i udar asteroida pridružiti nedaćama koje su Zemlju zadesile ove godine, pored pandemije “kovida 19”, ekonomske krize i socijalnih i građanskih nemira.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana