Стијена пријети да удари у Земљу

Г.С.
Стијена пријети да удари у Земљу

ВАШИНГТОН - Америчка свемирска агенција НАСА саопштила је да ће ускоро пет астероида проћи поред Земље. Истовремено, систем агенције за праћење астероида идентификовао је свемирску стијену од које пријети највећи ризик од удара, али тек између 2052. и 2119. године, пренијеле су свјетске агенције.

Поред Земље ће током викенда проћи два астероида. Један је величине од скоро 37 метара, односно величине распона крила авиона “боинг 747”, док је други величине 22 метра, што је половина висине Тријумфалне капије у Паризу.

Астероиди ће проћи на удаљености нешто већој од седам, односно 4,3 милиона километара од наше планете.

НАСА, међутим, указује да сљедеће недјеље стижу још три астероида, од којих ће један бити величине 30 метара (половина висине кривог торња у Пизи), а други од 42 метра (половина висине Кипа слободе у Њујорку). Убрзо потом ће проћи још један астероид, такође величине 42 метра. Они ће се од планете Земље наћи на удаљености од 4,5, 6,75 и 6,43 милиона километара. Поређења ради, како су пренијеле агенције, Мјесец је од Земље удаљен 385.000 километара.

У међувремену, систем НАСА за праћење регистровао је астероид за који се процјењује да постоји опасност да ће ударити у Земљу. Како се наводи, то би могло да се догоди између 2052. и 2119. године, односно најраније 12. фебруара 2052.

Ипак, НАСА је саопштила да су шансе за судар мале и да је вјероватније да ће астероид сагорјети у атмосфери и при томе приредити спектакуларан “ватромет”.

Системи за одбрану

Научници су створили поједине системе којима се може утицати на лет или уништавање астероида. Како преносе свјетски медији, постоје ракете и оружја којима је могуће да се спријечи  удар у Земљу.  Струци је остављено на одлучивање да ли и када да се пуца у њих са Земље како би били раскомадани или бар одвраћени са путање, што су једине двије могућности да се спријече удари астероида.

Нема непосредне забринутости да ће се ускоро и удар астероида придружити недаћама које су Земљу задесиле ове године, поред пандемије “ковида 19”, економске кризе и социјалних и грађанских немира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана