Panoramski pogled na svemir otkriva više od tri milijarde zvijezda

Kliks
Foto: Printscreen

Dark Energy Camera (DECam), instrument postavljen na Viktor M. Bianko teleskopu u Kero Tololo Inter-American Observatori (CTIO) opservatriju, napravio je impresivnu galaktičku panoramu koju je objavio Harvard.

Panorama prikazuje više od 3 milijarde zvijezda koje "načičkane" sijaju između tankih traka prašine u našoj matičnoj galakciji Mliječnom putu. Podaci koji su iskorišteni za kreiranje ove panorame potiču iz drugog izdanja istraživanja pod nazivom Dark Energy Camera Plane Survey (DECaPS2).


"Jedan od glavnih razloga za uspjeh DECePC2 istraživanje je što smo se jednostavno usmjerili na regiju s izuzetno velikom gustinom zvijezda i što smo bili oprezni u identifikaciji izvora koji se čine gotovo jedan iznad drugog. To nam je omogućilo da napravimo najveći katalog ikada pomoću jedne kamere, a u smislu broja posmatranih objekata", izjavio je Andru Sajdjari s Harvarda.

Prvi podaci DECePC-a objavljeni su 2017. godine, a njegovo drugo izdanje pokriva 6,5 posto noćnog neba i prostire se nevjerovatnih 130 stepeni u dužinu.
"Kada se kombinuju fotografije sistema Pan-STARS 1, DECePC2 kompletira panoramski pogled od 360 stepeni na disk Mliječnog puta, a dospijeva i do mnogo slabijih zvijezda. Ovim novim istraživanjem možemo mapirati trodimenzionalnu strukturu zvijezda Mliječnog puta i prašine s neviđenim detaljima", kazao je Edvard Šlafi, jedan od autora rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana