Nasin teleskop blizu predviđene orbite

Srna
Nasin teleskop blizu predviđene orbite

VAŠINGTON- Nasin teleskop "Džejms Veb", dizajniran s ciljem da pruži do sada najbolji uvid u najranije faze svemira, stigao je danas u blizinu svoje predviđene gravitacione orbite oko Sunca na udaljenosti od gotovo milion kilometara od Zemlje.

Uz korekciju kursa raketnim potisnicima večeras u 20.00 časova, očekuje se da će teleskop zauzeti stabilnu orbitu oko Sunca u takozvanoj Lagranžovoj drugoj tački.

Aparat stiže na odredište mjesec dana nakon lansiranja, prenio je AP.

Potisnike će aktivirati inženjeri iz kontrole misije na Institutu za nauku o svemirskim teleskopima u Baltimoru, a tim na Zemlji će uz pomoć radio-signala potvrditi da li je aparat uspješno postavljen u orbitu, izjavio je Erik Smit, član ovog Nasinog programa.

"Džejms Veb" će potom pratiti posebnu putanju u stalnoj usklađenosti sa Zemljom, sa kojom će u tandemu kružiti oko Sunca, što će omogućiti da budu u neprekidnoj radio-vezi.

Prethodnik star 30 godina svemirski teleskop "Habl" kruži oko Zemlje na visini od 547 kilometara i ulazi u Zemljinu sjenku svakih 90 minuta.

Kombinovana sila privlačenja od Sunca i Zemlje u stanju je da čvrsto drži teleskop na njegovoj poziciji, a dodatne rakete će spriječiti da aparat odluta u svemir.

Smit je rekao da ovu poziciju u dubokom svemiru koristi još nekoliko satelita i da ona omogućava da se orbita zadrži uz "minimalnu potrošnju goriva"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana