Насин телескоп близу предвиђене орбите

Срна
Насин телескоп близу предвиђене орбите

ВАШИНГТОН- Насин телескоп "Џејмс Веб", дизајниран с циљем да пружи до сада најбољи увид у најраније фазе свемира, стигао је данас у близину своје предвиђене гравитационе орбите око Сунца на удаљености од готово милион километара од Земље.

Уз корекцију курса ракетним потисницима вечерас у 20.00 часова, очекује се да ће телескоп заузети стабилну орбиту око Сунца у такозваној Лагранжовој другој тачки.

Апарат стиже на одредиште мјесец дана након лансирања, пренио је АП.

Потиснике ће активирати инжењери из контроле мисије на Институту за науку о свемирским телескопима у Балтимору, а тим на Земљи ће уз помоћ радио-сигнала потврдити да ли је апарат успјешно постављен у орбиту, изјавио је Ерик Смит, члан овог Насиног програма.

"Џејмс Веб" ће потом пратити посебну путању у сталној усклађености са Земљом, са којом ће у тандему кружити око Сунца, што ће омогућити да буду у непрекидној радио-вези.

Претходник стар 30 година свемирски телескоп "Хабл" кружи око Земље на висини од 547 километара и улази у Земљину сјенку сваких 90 минута.

Комбинована сила привлачења од Сунца и Земље у стању је да чврсто држи телескоп на његовој позицији, а додатне ракете ће спријечити да апарат одлута у свемир.

Смит је рекао да ову позицију у дубоком свемиру користи још неколико сателита и да она омогућава да се орбита задржи уз "минималну потрошњу горива"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана