Najtanji sat na svijetu će koštati blizu dva miliona dolara

RTS
Foto: Printscreen

Švajcarski brend luksuznih sportskih satova, „Rišar Mil“, je napravio najtanji sat na svijetu. Sa samo 1,75 milimetara od brojčanika do zadnje strane kućišta, "RM UP-01 Ferari" je 0,05 milimetra tanji od prethodnog rekordera, Bulgarijevog "Okto Finisimo Ultra".

Samo nekoliko mjeseci nakon što je „Bulgari“ osvojio titulu sa Okto Finisimo Ultra od 1,8 milimetara debljine, „Rišar Mile" postavlja novi rekord zahvaljujući 0,05 milimetara tanjem satu.


RM UP-01 Ferari sa ukupnom debljinom od 1,75 milimetara, napravljen od titanijuma pete klase, još jedan je u nizu ultra tanakih, ultra laganih satova koji nastavlja tradiciju „Rišara Milea“ u pomikeranju granica mehaničkog mjerenja vremena.

Kako navode dizajneri, RM UP-01 Ferari ima tradicionalnu strukturu kućišta u kojoj je smješten kompletan mehanizam. Uprkos rekordnim dimenzijama,  sat ima respektabilnu rezervu snage od 45 sati rada.

Podešavanjem i namotavanjem sata upravljaja se sa dve integrisane krunice u stilu kasete, jedna za izbor funkcije, izložena na brojčaniku, dok dva safira – debljine samo 0,2 milimetra – prekrivaju indikator vremena i regulacioni mehanizam, obezbjeđujući da sat bude vodootporan i na dubini od 10 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana