Misteriozno stvorenje izvučeno na obalu Tajlanda (FOTO)

GS
Foto: DownToEarth

Naučnici su nadomak obale Tajlanda otkrili do sada nepoznatog morskog stvora.

Neobično stvorenje, jarko zelenih očiju i kože koja se ljušti, nalazilo se u mreži koju su izvukli na istraživački brod, a ubrzo se ispostavilo da je u pitanju nova vrsta.

Istraživači su prema navodima iz studije, koja je objavljena 6. marta u časopisu "Rafles Buletin of Zoloxi", proveli dvije nedjelje 2018. godine pretražujući dubine Andamanskog mora. Njihov cilj je bio da ispitaju dubokomorski život u toj oblasti.

"Tokom istraživanja su pronašli ribu sa zelenim očima nalik na ajkulu duha", navodi se u studiji.

Na početku su identifikovali ribu kao poznatu vrstu, međutim, nakon detaljnijeg ispitivanja shvatili su da je u pitanju nova - Himera supape ili Andamanska kratkonosna himera.

Himere, poznate još kao ajkule duhovi ili pacovske ribe, grupa su hrskavičnih riba koje žive u dubokom moru, više od 500 metara ispod površine, navodi se u studiji.

"Andamanska kratkonosna himera ima veliku glavu sa presijavajućim zelenim očima odnosno kratkom i tupo šiljatom njuškom", navode istraživači.

Tanko tijelo je prekriveno kožom koja se ljušti i završava se repom nalik na niti.

Pronađena je samo jedna mlada Andamanska kratkonosna himera, mužjak koji je mjerio oko 50 metra, navodi se u studiji.

Istraživači su novu vrstu nazvali po profesorki Supap Monkolprasit koja je cijeli svoj život posvetila proučavanju hrskavičnih riba na Tajlandu.

"Do sada je samo jedna Andamanska kratkonosna himera pronađena u Andamanskom moru oko 160 kilometara od zapadne obale Tajlanda", navodi se u studiji.

Analiza DNK otkrila je da nova vrsta ima najmanje 7,9 odsto genetskog odstupanja od drugih vrsta ajkula duhova.

"Nova vrsta je identifikovana po veličini, obliku tijela, glavi, boji i drugim fizičkim karakteristikama", navodi se u studiji.

Andamansko more je u Indijskom okeanu i prvenstveno duž obale Mjanmara i Tajlanda, piše "Majami herald".

 

New Species Alert! A new species of Ghost Shark, Chimaera supapae, known from the Andaman Sea off Thailand. Thanks @saveourseas & @NRF_SAIAB for your support! @ElasmoSociety @IUCNShark @oceancensus @MLMLmarinesci @podLewin #BeyondJaws #LostShark Found #Searching4LostSharks pic.twitter.com/bGvq7jHMR2

— LostSharkGuy (@lostsharksguy) March 6, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana