Мистериозно створење извучено на обалу Тајланда (FOTO)

GS
Foto: DownToEarth

Научници су надомак обале Тајланда открили до сада непознатог морског створа.

Необично створење, јарко зелених очију и коже која се љушти, налазило се у мрежи коју су извукли на истраживачки брод, а убрзо се испоставило да је у питању нова врста.

Истраживачи су према наводима из студије, која је објављена 6. марта у часопису "Рафлес Булетин оф Золоxи", провели двије недјеље 2018. године претражујући дубине Андаманског мора. Њихов циљ је био да испитају дубокоморски живот у тој области.

"Током истраживања су пронашли рибу са зеленим очима налик на ајкулу духа", наводи се у студији.

На почетку су идентификовали рибу као познату врсту, међутим, након детаљнијег испитивања схватили су да је у питању нова - Hимера супапе или Андаманска кратконосна химера.

Химере, познате још као ајкуле духови или пацовске рибе, група су хрскавичних риба које живе у дубоком мору, више од 500 метара испод површине, наводи се у студији.

"Андаманска кратконосна химера има велику главу са пресијавајућим зеленим очима односно кратком и тупо шиљатом њушком", наводе истраживачи.

Танко тијело је прекривено кожом која се љушти и завршава се репом налик на нити.

Пронађена је само једна млада Андаманска кратконосна химера, мужјак који је мјерио око 50 метра, наводи се у студији.

Истраживачи су нову врсту назвали по професорки Супап Монколпрасит која је цијели свој живот посветила проучавању хрскавичних риба на Тајланду.

"До сада је само једна Андаманска кратконосна химера пронађена у Андаманском мору око 160 километара од западне обале Тајланда", наводи се у студији.

Анализа ДНК открила је да нова врста има најмање 7,9 одсто генетског одступања од других врста ајкула духова.

"Нова врста је идентификована по величини, облику тијела, глави, боји и другим физичким карактеристикама", наводи се у студији.

Андаманско море је у Индијском океану и првенствено дуж обале Мјанмара и Тајланда, пише "Мајами хералд".

 

New Species Alert! A new species of Ghost Shark, Chimaera supapae, known from the Andaman Sea off Thailand. Thanks @saveourseas & @NRF_SAIAB for your support! @ElasmoSociety @IUCNShark @oceancensus @MLMLmarinesci @podLewin #BeyondJaws #LostShark Found #Searching4LostSharks pic.twitter.com/bGvq7jHMR2

— LostSharkGuy (@lostsharksguy) March 6, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана