Kreiran robot koji može da se rastopi i ponovo očvrsne VIDEO

B92
Foto: AllForGood

Robot, koji je znatno manji od T-1000, može da se rastopi, pobjegne iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim da se pretvori nazad u čvrst oblik.

Naučnici su kreirali robota koji se otapa i može da se provuče kroz rešetke – baš kao što to čini poznati T-1000 iz drugog dela filmskog serijala Terminator.

Za sada je ovaj robot znatno manji od T-1000, ali može može da se rastopi, pobjegne iz kaveza klizanjem kroz rešetke, a zatim da se preobrazi nazad u čvrst oblik i izvršava zadatke koje mu se zadaju.

Metalni mikrobot kreiran je od tečnih metalnih mikročestica kojima se može upravljati i moguće ih je preoblikovati spoljašnjim magnetnim poljima. Ali za razliku od filma, pronalazači ovog robota vjeruju da se njihovo otkriće može koristiti za dobro, posebno u kliničkim i mehaničkim uslovima – dostizanjem teško dostupnih prostora. Naučnici su svoja otkrića objavili u časopisu Meter.

"Potencijalno, ovaj sastav materijala može da se primenjuje u fleksibilnoj elektronici, zdravstvu i robotici", rekao je za Vašington post Čengfeng Pan, inženjer sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu.

Izlaganjem robota magnetnim poljima naizmjeničnih struja, naučnici su mu povećali temperaturu i prouzrokovali da pređe iz čvrstog u tečno stanje za minut i 20 sekundi. Nakon što se transformiše u tečni metal, figuricom se može upravljati kroz uske otvore sa više magneta.

U svom tečnom obliku robot bi mogao da se produži, podeli i spoji. U čvrstom obliku njim se upravljalo brzinama većim od 5 km/h i nosio je teške predmete, težine do 30 puta veće od sopstvene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana