Gugl konačno predstavio nove mobitele Piksel 6 i Piksel 6 Pro

GS
Foto: ILUSTRACIJA

Nakon brojnih teasera i curenja informacija kompanija Gugl je konačno predstavila nove Piksel mobitele.

Riječ je o modelima Piksel 6 i Piksel 6 Pro, koji su najnoviji vrhunski pametni telefoni iz kompanije Gugl. Prednarudžbe se već primaju, a prodaja zvanično počinje 19. odnosno 28. oktobra.

Cijena Piksela 6 će iznositi 599, dok će Piksel 6 Pro koštati 899 dolara. Ipak, treba reći da su ovo početne cijene osnovne modele koji dolaze s najmanje 128 GB interne memorije.

Piksel 6 će biti dostupan s memorijom od 256, dok će kupci modela Piksel 6 Pro imati opcije do 512 GB interne memorije.Gugl namjera je bila da ponudi mobitele koji mogu parirati najboljim modelima iz Aplea i Samsunga, ali po nižim cijenama.Novi Pikseli su dobili novi ARM procesor koji Google naziva Tensor.

Ovaj procesor je konkurencija Qualcommovom procesoru Snapdragon 888, koji se nalazi u gotovo svakom vrhunskom mobitelu s Androidom. Piksel 6 dolazi sa 8, a Pikel 6 Pro sa 12 GB interne memorije.Vizuelno su novi Piksel modeli drugačiji od prethodnih. Iako dijele dizajnerski jezik, oni ipak donose nešto novo u odnosu na Piksel 5 i Piksel 4. Novi modeli su blještaviji i sjajniji, Piksel 6 Pro ima okvir od poliranog metala, dok oba uređaja posjeduju sjajne stražnje panele.

U ponudi su tri boje.Na stražnjoj strani uređaja je G logo, kao i drugačije kućište kamere. Iz Gugl-a ga nazivaju "trakom" koja se proteže cijelom širinom mobitela te su u njoj smještene dvije, odnosno tri kamere zajedno sa senzorima.Kamere su među najvažnijim dijelovima novih uređaja, jer je Gugl prešao na novi senzor nakon što je koristio isti u protekle četiri generacije.

Oba modela imaju glavne kamere od 50 MP, koje prave fotografije od 12,5 MP. Riječ je o mnogo većem senzoru od prethodno korištenog. Iz Gugl-a tvrde da "hvata" 150 posto više svjetlosti od kamere modela Piksel 5.Piksel 6 Pro posjeduje i 4x telephoto kameru za razliku od standardnog Piksela 6. Riječ je od 48 MP senzoru koji pravi fotografije od 12 MP. Razlika je i u prednjim kamerama jer Piksela 6 ima kameru od 8, a Piksela 6 Pro od 11,1 MP. To znači da će na selfie napravljen Pro modelom stati više ljudi.

Novi procesor je omogućio i neke nove mogućnosti uređivanja fotografija poput "magičnog brisača", alata koji uklanja neželjene elemente s fotografije automatski, a dostupni su i novi modovi duge ekspozicije i zamućivanja u pokretu.Oba mobitela snimaju video 4K video pri 60 fps, imaju Googleovu automatsku HDR obradu slike, a mogu snimati i slow-motion video rezolucije 1.080p pri 240 fps.Piksel 6 i Piksel 6 Pro imaju velike OLED ekrane.

Standardni model dolazi sa 6,4-inčnim OLED ravnim ekranom rezolucije 1080p i frekvencijom osvježavanja od 90Hz s debljim ivicama, a Pro model sa zakrivljenim 6.7-inčnim PLED panelom rezolucije 1.440p s nešto manjim ivicama. Takođe, 6 Pro koristi LTPO tehnologiju te mijenja frekvenciju osvježavanja ekrana od 10 do 120Hz ovisno od toga šta korisnik radi na mobitelu.

Oba ekrana su zaštićena najnovijim Gorila Glas staklom te podržavaju HDR.Ekrani su svijetli i dobro izgledaju. Piksel 6 ima deblje mat stranice, dok 6 Pro izleda više premium s aluminijskim tanjim stranicama.Treba reći da oba uređaja podržavaju bežično punjenje, dok je za Pro model omogućeno i reverzibilno punjenje.

Otporni su na vodu i prašinu po IP68 standardu, senzori za otisak prsta su integrisani u ekran, podržavaju brzo punjenje i imaju stereo zvučnike. Punjač ne dolazi u pakovanju tako da je potrebno kupiti 30W punjač odvojeno ili koristiti postojeći.Što se tiče napajanja, Piksel 6 ima bateriju od 4.614, a Pixel 6 Pro od 5.004 mAh.Novi mobiteli koriste najnoviju verziju Androida, a to je Android 12.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana