Гугл коначно представио нове мобителе Пиксел 6 и Пиксел 6 Про

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Након бројних теасера и цурења информација компанија Гугл је коначно представила нове Пиксел мобителе.

Ријеч је о моделима Пиксел 6 и Пиксел 6 Про, који су најновији врхунски паметни телефони из компаније Гугл. Преднаруџбе се већ примају, а продаја званично почиње 19. односно 28. октобра.

Цијена Пиксела 6 ће износити 599, док ће Пиксел 6 Про коштати 899 долара. Ипак, треба рећи да су ово почетне цијене основне моделе који долазе с најмање 128 ГБ интерне меморије.

Пиксел 6 ће бити доступан с меморијом од 256, док ће купци модела Пиксел 6 Про имати опције до 512 ГБ интерне меморије.Гугл намјера је била да понуди мобителе који могу парирати најбољим моделима из Аплеа и Самсунга, али по нижим цијенама.Нови Пиксели су добили нови АРМ процесор који Гоогле назива Тенсор.

Овај процесор је конкуренција Qуалцоммовом процесору Снапдрагон 888, који се налази у готово сваком врхунском мобителу с Андроидом. Пиксел 6 долази са 8, а Пикел 6 Про са 12 ГБ интерне меморије.Визуелно су нови Пиксел модели другачији од претходних. Иако дијеле дизајнерски језик, они ипак доносе нешто ново у односу на Пиксел 5 и Пиксел 4. Нови модели су бљештавији и сјајнији, Пиксел 6 Про има оквир од полираног метала, док оба уређаја посједују сјајне стражње панеле.

У понуди су три боје.На стражњој страни уређаја је Г лого, као и другачије кућиште камере. Из Гугл-а га називају "траком" која се протеже цијелом ширином мобитела те су у њој смјештене двије, односно три камере заједно са сензорима.Камере су међу најважнијим дијеловима нових уређаја, јер је Гугл прешао на нови сензор након што је користио исти у протекле четири генерације.

Оба модела имају главне камере од 50 МП, које праве фотографије од 12,5 МП. Ријеч је о много већем сензору од претходно кориштеног. Из Гугл-а тврде да "хвата" 150 посто више свјетлости од камере модела Пиксел 5.Пиксел 6 Про посједује и 4x телепхото камеру за разлику од стандардног Пиксела 6. Ријеч је од 48 МП сензору који прави фотографије од 12 МП. Разлика је и у предњим камерама јер Пиксела 6 има камеру од 8, а Пиксела 6 Про од 11,1 МП. То значи да ће на селфие направљен Про моделом стати више људи.

Нови процесор је омогућио и неке нове могућности уређивања фотографија попут "магичног брисача", алата који уклања нежељене елементе с фотографије аутоматски, а доступни су и нови модови дуге експозиције и замућивања у покрету.Оба мобитела снимају видео 4К видео при 60 фпс, имају Гооглеову аутоматску ХДР обраду слике, а могу снимати и слоw-мотион видео резолуције 1.080п при 240 фпс.Пиксел 6 и Пиксел 6 Про имају велике ОЛЕД екране.

Стандардни модел долази са 6,4-инчним ОЛЕД равним екраном резолуције 1080п и фреквенцијом освјежавања од 90Хз с дебљим ивицама, а Про модел са закривљеним 6.7-инчним ПЛЕД панелом резолуције 1.440п с нешто мањим ивицама. Такође, 6 Про користи ЛТПО технологију те мијења фреквенцију освјежавања екрана од 10 до 120Хз овисно од тога шта корисник ради на мобителу.

Оба екрана су заштићена најновијим Горила Глас стаклом те подржавају ХДР.Екрани су свијетли и добро изгледају. Пиксел 6 има дебље мат странице, док 6 Про изледа више премиум с алуминијским тањим страницама.Треба рећи да оба уређаја подржавају бежично пуњење, док је за Про модел омогућено и реверзибилно пуњење.

Отпорни су на воду и прашину по ИП68 стандарду, сензори за отисак прста су интегрисани у екран, подржавају брзо пуњење и имају стерео звучнике. Пуњач не долази у паковању тако да је потребно купити 30W пуњач одвојено или користити постојећи.Што се тиче напајања, Пиксел 6 има батерију од 4.614, а Пиxел 6 Про од 5.004 мАх.Нови мобители користе најновију верзију Андроида, а то је Андроид 12.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана