U Jakutiji pronađen najstariji dijamant na planeti

G.S.
U Jakutiji pronađen najstariji dijamant na planeti

Naučnici Sibirskog ogranka Ruske akademije nauka (RAN) pronašli su najstariji dijamant na planeti u Jakutiji. Procijenjuje se da je star oko 3,6 milijardi godina i to otkriće omogućava da se ocijeni proces formiranja prvih dijamanata, saopštio je list Ruske akademije nauka „Nauka u Sibiru“.

„Dijamant koji smo pronašli je najstariji od onih koji su do sada proučavani. Starost ovog dijamanta se procijenjuje na oko 3,6 milijardi godina. Prema rezultatima koje smo dobili, on je bio obavijen olivinom na visokim temperaturama - većim od 1.400 stepeni Celzijusa i pod uticajem pritiska većim od 5,5 gigapaskala. To odgovara dubinama od oko 180 kilometara i početku faze ulaska donje granice litosferne ploče drevnih platformi u dubine u kojima je dijamant stabilan“, navode se riječi naučnog rukovodioca Instituta geologije i minerologije „Soboljev“ RAN Nikolaj Pohilenko.

Ranije detaljno proučavanje uslova i vremena formiranja hiljada dijamanta dalo podatak o starosti koja odgovara rasponu 3,2-2,5 milijardi godina.

Primjeri stijena i minerala litosferne ploče, među kojima je pronađen dragocjeni kamen, pronađeni su u Jakutiji iz vulkanskog kanala Udačna, koji je jedno od najvećih nalazišta dijamanta u Rusiji, prenosi Sputnjik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana