У Јакутији пронађен најстарији дијамант на планети

Г.С.
У Јакутији пронађен најстарији дијамант на планети

Научници Сибирског огранка Руске академије наука (РАН) пронашли су најстарији дијамант на планети у Јакутији. Процијењује се да је стар око 3,6 милијарди година и то откриће омогућава да се оцијени процес формирања првих дијаманата, саопштио је лист Руске академије наука „Наука у Сибиру“.

„Дијамант који смо пронашли је најстарији од оних који су до сада проучавани. Старост овог дијаманта се процијењује на око 3,6 милијарди година. Према резултатима које смо добили, он је био обавијен оливином на високим температурама - већим од 1.400 степени Целзијуса и под утицајем притиска већим од 5,5 гигапаскала. То одговара дубинама од око 180 километара и почетку фазе уласка доње границе литосферне плоче древних платформи у дубине у којима је дијамант стабилан“, наводе се ријечи научног руководиоца Института геологије и минерологије „Собољев“ РАН Николај Похиленко.

Раније детаљно проучавање услова и времена формирања хиљада дијаманта дало податак о старости која одговара распону 3,2-2,5 милијарди година.

Примјери стијена и минерала литосферне плоче, међу којима је пронађен драгоцјени камен, пронађени су у Јакутији из вулканског канала Удачна, који је једно од највећих налазишта дијаманта у Русији, преноси Спутњик

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана