Robotska riba "jede" plastiku i čisti vode od otpada

Kliks
Foto: Printscreen

U sklopu takmičenja na Univerzitetu Surej razvijena je robotska riba koja prikuplja mikroplasiku.

Riječ je o robotu dužine 50 cm koji već može uhvatati male čestice plastike veličine 2 mm.

"Zagađenje vode, posebno zagađenje plastikom, ogroman je problem. Nije riječ samo o okeanima moji pate, nego i o rijekama, potocima, jezerima i močvarama. To je problem bez jedinstvenog rješenja", izjavila je Elenor Makintoš, studentica hemije i pobjednica takmičenja.


"Moj dizajn je fokusiran na svestranost u funkciji. Koje stvorenje se može bolje nositi s problemima u vodenim tijelima od onog koje živi u njima? Ribe su prilagođene na svoje okruženje, a škrge su nevjerovatan mehanizam u prirodi koji filtrira kiseonik u krvotok. Stoga sam adaptirala svoj dizajn na osnovu toga, a svrha je bio filter za mikroplastiku", dodala je ona.

Robot se kreće u vodi pomijeranjem repa dok drži usta otvorenim kako bi voda ulazila zajedno s mikroplastikom u unutašnju šupljinu. Kada se šupljina napuni vodom, usta se zatvaraju, a potom se dno šupljine podiže i izbacuje vodu iz robota kroz peraja, ali mikroplastika ostaje zarobljena.
Robotska riba duga 50 cm već može uhvatiti čestice veličine 2 mm. Ona sadrži senzore koji omogućavaju njeno praćenje, kao i senzore za procjenu zamućenosti i nivoa podvodnog svjetla. Takođe, robot svijetli noću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana