Роботска риба "једе" пластику и чисти воде од отпада

Kliks
Foto: Printscreen

У склопу такмичења на Универзитету Суреј развијена је роботска риба која прикупља микропласику.

Ријеч је о роботу дужине 50 цм који већ може ухватати мале честице пластике величине 2 мм.

"Загађење воде, посебно загађење пластиком, огроман је проблем. Није ријеч само о океанима моји пате, него и о ријекама, потоцима, језерима и мочварама. То је проблем без јединственог рјешења", изјавила је Еленор Макинтош, студентица хемије и побједница такмичења.


"Мој дизајн је фокусиран на свестраност у функцији. Које створење се може боље носити с проблемима у воденим тијелима од оног које живи у њима? Рибе су прилагођене на своје окружење, а шкрге су невјероватан механизам у природи који филтрира кисеоник у крвоток. Стога сам адаптирала свој дизајн на основу тога, а сврха је био филтер за микропластику", додала је она.

Робот се креће у води помијерањем репа док држи уста отвореним како би вода улазила заједно с микропластиком у унуташњу шупљину. Када се шупљина напуни водом, уста се затварају, а потом се дно шупљине подиже и избацује воду из робота кроз пераја, али микропластика остаје заробљена.
Роботска риба дуга 50 цм већ може ухватити честице величине 2 мм. Она садржи сензоре који омогућавају њено праћење, као и сензоре за процјену замућености и нивоа подводног свјетла. Такође, робот свијетли ноћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана