Novi El Ninjo do kraja godine

Agencije
Novi El Ninjo do kraja godine

Njujork - Globalni atmosfersko-okeanski fenomen "El Ninjo", koji izaziva pojavu klimatskih ekstrema u čitavom svijetu, vjerovatno će do kraja godine ponovo nastati u Tihom okeanu, saopštila je juče Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

"El Ninjo", kojeg karakteriše priliv neuobičajeno tople okeanske vode iz Pacifika ka zapadnoj obali Južne Amerike, remeti klimatske uslove u čitavom svijetu i obično izaziva globalni rast temperature vazduha.

U saopštenju SMO, agencije u sastavu Ujedinjenih nacija, navodi se da postoji 60 odsto šanse da će "El Ninjo" nastati do avgusta, a 80 odsto šanse da će se pojaviti između oktobra i decembra.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Mišel Žaro izjavio je da "El Ninjo" izaziva "ekstremne vremenske pojave i ima izraženi efekat zagrijavanja".

Protekla 2013. godina bila je šesta najtoplija otkako su otpočela mjerenja 1850. godine, što potvrđuje da je klimatski sistem naše planete pod uticajem dugoročnog zagrijavanja koje će još više pogoditi naredne generacije, tvrdi SMO.

Kada je udario "El Ninjo" 2008. godine rast cijena hrane doveo je do pobuna u nekim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana