Da li su egipatske piramide izgrađene iznutra?

Klix.ba
Da li su egipatske piramide izgrađene iznutra?

Vijekovima se vjerovalo da su Egipćani slavne piramide izgradili koristeći razne rampe i dizalice, međutim, sada su naučnici došli do saznanja da su teške granitne blokove zapravo gradili iz unutrašnjosti prema spoljašnjosti.

Inženjer Piter Džejms iz Njuporta kaže da je gradnja ogromnih piramida bilo kakvim specijalno izrađenim rampama sa spoljne strane bilo nemoguće, tvrdeći da su one morale da budu izuzetno velike i previše strme da bi se njima uopšte mogli nositi veliki blokovi. On vjeruje da su stari Egipćani prvo izgradili unutrašnje jezgro cik-cak rampama, koristeći manje i lakše blokove, dok su kućište od većih sa spoljnje strane izgradili pomoću skele.

To znači da su piramide građene u slojevima, a sam vrh korišćenjem spoljnjih skela.

Piter Džejms i njegova kompanija Cintec su eksperti u oblasti gradnje i proteklih 18 godina se bave proučavanjem piramida.

"Gledajući piramide s tačke gledišta graditelja, a ne arheologa, jasno je da su dosadašnje teorije besmislice. Pogledajte samo brojeve. Prema nekim teorijama, za postavljanje dva miliona blokova Egipćanima je bilo potrebno da po jedan postavljaju svaka tri minuta. To je nemoguće gradnjom rampi sa spoljnje strane, jer bi te rampe u nekim slučajevima morale da budu veće od samih piramida", smatra ovaj stručnjak.

Osim toga, pita on, šta se desilo sa rampama nakon što su piramide izgrađene?

"Ja vjerujem da su oni piramide izgradili kao što se danas grade kuće. Morali su da postave četiri ćoška, kao što imaju i kuće. Onda su izgradili četiri pristupne tačke u centru piramida, pa odredili gdje će biti grobnica, koja je izgrađena korišćenjem granita", objašnjava Džejms.

Prvo su izgrađeni zidovi grobnice, pa se onda nastavilo s gradnjom cik-cak strukture a sam vrh je sklopljen poput Lego kockica.

Džejmsova teorija podupire stav francuskog arhitekte Žan-PIjera Hudina iz 2007. godine. Prema njihovom mišljenju, za gradnju jedne piramide bilo je potrebno 4.000 ljudi, a ne 100.000, kako se dosad vjerovalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana