Znate li kada automobil postaje oldtajmer?

Agencije
Znate li kada automobil postaje oldtajmer?

Automobili nisu samo prevozna sredstva. Oni su dio naših života i sjećanja. Automobil je već dugo sastavni dio ljudskog društva. Prošao je kroz mnoge promjene i još uvijek se mijenja s vremenom.

Automobili postoje više od vijeka, a budućnost će donijeti još inovacija koje trenutno ne možemo ni zamisliti.

Ali, šta to znači kada je auto oldtajmer i kako auto postaje oldtajmer?

Odgovor na pitanje kako auto postaje oldtajmer nije jednostavan. Mnogo je faktora koji doprinose izradi oldtajmera. Najvažniji faktor je starost automobila. Drugi najvažniji faktor je kako ga je koristio njegov izvorni vlasnik i koliko je dobro održavan.

Oldtajmer je automobil koji je u pogonu najmanje 20 godina. Pojam se također može koristiti za označavanje bilo kojeg automobila koji vlasnik smatra kolekcionarskim predmetom.

Izraz oldtajmer prvi je put korišćen 1930-ih za opisivanje automobila koji su bili 15 godina ili stariji. Koristi se za opisivanje starinskih automobila od 1950-ih, a sada se često primjenjuje na bilo koje vozilo koje se smatra klasičnim, uključujući i ona proizvedena početkom 20. vijeka. Iz toga razloga, odgovor na pitanje kako auto postaje oldtajmer nije nimalo jednostavan jer različiti ljudi smatraju različite automobile oldtajmerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana