Umjesto „Renoa“ stiže rebrendirani „Moskič“

SRNA
Foto: Arhiva

MOSKVA - Vlada Moskve je, poslije povlačenja francuskog "Renoa" sa ruskog tržišta, otkupila fabriku i najavila da počinje proizvodnju automobila pod istorijskim brendom "Moskvič"

Stručnjaci su iznijeli više scenarija daljeg razvoja fabrike, a jedan od njih je uključivanje kineskih kompanija u proizvodnju novog automobila, prenosi "Sputnjik".

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin naveo je na svom sajtu da se u moskovskoj fabrici "Reno" planira proizvodnja klasičnih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem, a u budućnosti se mogu očekivati i električna vozila. Prema njegovim riječima, ruska kompanija "Kamaz" postaće glavni tehnološki partner fabrike.

"Zajedno sa Kamazom i Ministarstvom industrije i trgovine Rusije radimo na lokalizaciji proizvodnje maksimalnog broja automobilskih komponenti u Rusiji", dodao je Sobjanjin. Ekspert Ruskog instituta za strateška istraživanja Mihail Beljajev rekao je da u ovom projektu učestvuje Institut za automobile /NAMI/, koji se bavi naučnim istraživanjima u oblasti automobilske industrije, a to će pomoći da se proizvodnja budućih modela dovede na viši tehnološki nivo.

Prema njegovim riječima, ruska država će sprovesti rebrendiranje naziva automobila, ali će modeli za sada ostati isti. On je naveo da postoji dosta stranih dijelova u "renou", ali će Rusija ići ubrzanim tempom da započne domaću proizvodnju dijelova za automobile za rusko tržište.

"Reno" je donedavno proizvodio modele "daster", "kaptur", kao i "nisan terano".

Od februara 2020. godine u fabrici je radilo 5.125 ljudi. Kapacitet fabrike je oko 188.000 vozila godišnje. Postoji više pretpostavki vezanih za to kako će "Reno" uspjeti da postane "Moskvič", a postoji verzija da će moskovska vlada privući kineske ili korejske proizvođače automobila kao strateškog investitora, koji, za razliku od zapadnih koncerna, još neće napustiti Rusiju.

"Ja vidim samo opciju kineskog automobila pod  Moskvič kao mogućnost, i to je to", rekao je osnivač grupe kompanija "AvtoSpetsCentre" i "Mozenkov progres konsalting" Vladimir Moženkov. O mogućnosti uključenja kineskih kompanija u proizvodnju "Moskviča" pišu i ruski mediji, a list "Izvestija" naveo je da vlasti Moskve, "Kamaz" i Ministarstvo industrije i trgovine pregovaraju sa autokoncernima iz Kine o proizvodnji automobila u nekadašnjoj fabrici "Renoa".

Beljajev smatra da je ovo šansa da Rusija oživi domaću automobilsku industriju. "Mi smo kupili ovu industriju i stavili je pod okrilje države. Ruska država će je namjenski razvijati, a to znači da će ovaj pogon davati naloge za proizvodnju automobilskih dijelova, kao i dijelova za elektronsku industriju. Odnosno, to ima veoma veliki uticaj na cijelu ekonomiju", istakao je Beljajev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana