Умјесто „Реноа“ стиже ребрендирани „Москич“

СРНА
Foto: Архива

МОСКВА - Влада Москве је, послије повлачења француског "Реноа" са руског тржишта, откупила фабрику и најавила да почиње производњу аутомобила под историјским брендом "Москвич"

Стручњаци су изнијели више сценарија даљег развоја фабрике, а један од њих је укључивање кинеских компанија у производњу новог аутомобила, преноси "Спутњик".

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин навео је на свом сајту да се у московској фабрици "Рено" планира производња класичних аутомобила са мотором са унутрашњим сагоријевањем, а у будућности се могу очекивати и електрична возила. Према његовим ријечима, руска компанија "Камаз" постаће главни технолошки партнер фабрике.

"Заједно са Камазом и Министарством индустрије и трговине Русије радимо на локализацији производње максималног броја аутомобилских компоненти у Русији", додао је Собјањин. Експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев рекао је да у овом пројекту учествује Институт за аутомобиле /НАМИ/, који се бави научним истраживањима у области аутомобилске индустрије, а то ће помоћи да се производња будућих модела доведе на виши технолошки ниво.

Према његовим ријечима, руска држава ће спровести ребрендирање назива аутомобила, али ће модели за сада остати исти. Он је навео да постоји доста страних дијелова у "реноу", али ће Русија ићи убрзаним темпом да започне домаћу производњу дијелова за аутомобиле за руско тржиште.

"Рено" је донедавно производио моделе "дастер", "каптур", као и "нисан терано".

Од фебруара 2020. године у фабрици је радило 5.125 људи. Капацитет фабрике је око 188.000 возила годишње. Постоји више претпоставки везаних за то како ће "Рено" успјети да постане "Москвич", а постоји верзија да ће московска влада привући кинеске или корејске произвођаче аутомобила као стратешког инвеститора, који, за разлику од западних концерна, још неће напустити Русију.

"Ја видим само опцију кинеског аутомобила под  Москвич као могућност, и то је то", рекао је оснивач групе компанија "АвтоСпетсЦентре" и "Мозенков прогрес консалтинг" Владимир Моженков. О могућности укључења кинеских компанија у производњу "Москвича" пишу и руски медији, а лист "Известија" навео је да власти Москве, "Камаз" и Министарство индустрије и трговине преговарају са аутоконцернима из Кине о производњи аутомобила у некадашњој фабрици "Реноа".

Бељајев сматра да је ово шанса да Русија оживи домаћу аутомобилску индустрију. "Ми смо купили ову индустрију и ставили је под окриље државе. Руска држава ће је намјенски развијати, а то значи да ће овај погон давати налоге за производњу аутомобилских дијелова, као и дијелова за електронску индустрију. Односно, то има веома велики утицај на цијелу економију", истакао је Бељајев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана