Preminuo muškarac koji je postavio temelj uspjeha Foklsvagena

G.S.
Preminuo muškarac koji je postavio temelj uspjeha Foklsvagena

Karl Hahn preminuo je juče u 96. godini u svojoj kući u Volfsburgu u sjevernoj Njemačkoj.

On je bio poslovni čovjek koji je osamdesetih godina bio na čelu njemačkoga automobilskog diva Foklsvagena, potvrdila je danas portparolka Zaklad Karl  i Marisa Hahn.

Vijest je sinoć prenio njemački list Di Velt, istaknuvši da je Hahn, kao šef automobilskog giganta u razdoblju od 1982. do 1993. godine, nadzirao sveobuhvatne promjene koje su pridonijele rastu firme koja je postala međunarodno poznata i priznata. 

Pod njegovim vodstvom grupacija je otkupila španskog proizvođača automobila Seat i češku Škodu te se počela razvijati u Kini, koja je danas njeno glavno tržište.

Nakon pada Berlinskog zida 1989. Hahn se pobrinuo za to da se Foklsvagen proširi i u Istočnoj Njemačkoj te je ondje obnovio fabriku u Cvickauu, koja danas proizvodi električne automobile. 

- S nepogrešivim osjećajem za nove izazove i prilike i za tržišta u razvoju, Hahn je postavio temelje Foklsvagenovog uspjeha - piše Di Velt.

Porodica industrijalaca

Karl Hahn rodio se 1926. u Šemnitcu, u Istočnoj Njemačkoj, u porodici industrijalaca. 

Studirao je ekonomiju u Njemačkoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji prije nego što je karijeru započeo u italijanskom Fiatu. Najprije je radio u Foklsvagenu u Sjevernoj Americi, a zatim u firmi za proizvodnju automobilskih guma Kontinental u Hanoveru.

Na kraju se vratio u njemački Foklsvagen gdje je niz godina uspješno obavljao dužnost generalnog direktora firme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana