Преминуо мушкарац који је поставио темељ успјеха Фоклсвагена

Г.С.
Преминуо мушкарац који је поставио темељ успјеха Фоклсвагена

Карл Хахн преминуо је јуче у 96. години у својој кући у Волфсбургу у сјеверној Њемачкој.

Он је био пословни човјек који је осамдесетих година био на челу њемачкога аутомобилског дива Фоклсвагена, потврдила је данас портпаролка Заклад Карл  и Мариса Хахн.

Вијест је синоћ пренио њемачки лист Ди Велт, истакнувши да је Хахн, као шеф аутомобилског гиганта у раздобљу од 1982. до 1993. године, надзирао свеобухватне промјене које су придонијеле расту фирме која је постала међународно позната и призната. 

Под његовим водством групација је откупила шпанског произвођача аутомобила Сеат и чешку Шкоду те се почела развијати у Кини, која је данас њено главно тржиште.

Након пада Берлинског зида 1989. Хахн се побринуо за то да се Фоклсваген прошири и у Источној Њемачкој те је ондје обновио фабрику у Цвицкауу, која данас производи електричне аутомобиле. 

- С непогрешивим осјећајем за нове изазове и прилике и за тржишта у развоју, Хахн је поставио темеље Фоклсвагеновог успјеха - пише Ди Велт.

Породица индустријалаца

Карл Хахн родио се 1926. у Шемнитцу, у Источној Њемачкој, у породици индустријалаца. 

Студирао је економију у Њемачкој, Швајцарској и Великој Британији прије него што је каријеру започео у италијанском Фиату. Најприје је радио у Фоклсвагену у Сјеверној Америци, а затим у фирми за производњу аутомобилских гума Континентал у Хановеру.

На крају се вратио у њемачки Фоклсваген гдје је низ година успјешно обављао дужност генералног директора фирме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана