Potpuno nova Lada Niva stiže 2024. godine

GS
Potpuno nova Lada Niva stiže 2024. godine

Lada je najavila potpuno novi kompaktni terenac Niva tokom Sajma automobila u Moskvi, a sada je stiglo obećanje ruskog proizvođača da će produkcijski model debitovati 2024. godine, šest godina nakon premijere koncepta.

Rusi vjeruju da će nova Niva "otvoriti nove horizonte za brend" te da će pomoći u širenju prisustva na tržištima izvan Rusije.

Ruska kompanija je objavila jednu skicu Nive koja će biti jedan od četiri nova modela planirana u periodu do 2025. godine.

Lada će nastaviti "svoju transformaciju kako bi postigla efikasnost svjetske klase te postala konkurentan proizvođač automobila", a takođe namjerava ojačati svoje veze s Dacijom. 

Dva proizvođača u vlasništvu Renoa će dijeliti istu platformu.

Niva će biti bazirana na CMF-B platformi koja će pomoći Ladi i Daciji da stvore značajne sinergije u narednih pet godina.

Pomenuta skica nagovještava terenac snažnog karaktera i dizajna inspirisanog originalnom Nivom koja se pojavila 1977. godine. 

Naravno, finalna verzija produkcijskog modela će imati nešto "blaži" dizajn, prenosi Kliks.

Nova Niva će biti nasljednik nedavno osvježenog modela Niva Travel. 

Robusniji terenac prvobitno poznat kao Niva, koji se pojavio sedamdeseih, sada se prodaje pod imenom Niva Legend te je pristupačniji i fokusiraniji na of roud.

Osim potpuno nove Nive, Lada za 2025. godinu priprema novi SUV za C segment.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana