Porše predstavio jeftiniji Taycan s većim dometom

GS
Porše predstavio jeftiniji Taycan s većim dometom

Njemačka kompanija Porše je predstavila novu osnovnu verziju modela Taycan s pogonom na stražnje točkove.

Nova verzija će se nuditi s baterijom u dvije veličine s različitom snagom. Njen domet je najveći u ponudi, ali tu je i loša vijest jer će se ovaj Taycan nuditi zasad samo u Kini.

Osnovni Taycan ima bateriju od 79,2 kWh, istu kao i Taycan 4S, ali u ovom slučaju napaja jedan električni motor na stražnjoj osovini koji razvija 402 KS u over-bust modu s launč kontrolom.

Kupci mogu odabrati i opcionu Performance Battery Plus bateriju od 93,4 kWh preuzetu od modela Taycan Turbo, a u tom slučaju se snaga povećava na 469 KS.

Iz Porše a tvrde da osnovni Taycan s jednim punjenjem baterije može preći do 414 km, a u slučaju odabira veće baterije taj domet se povećava na 488 km po NEDC ciklusu. Kada je riječ o EPA ciklusu, procjenjuje se da osnovni Taycan može preći 290, odnosno 340 km. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 5,4 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 240 km/h.

Bez drugog električnog motora, prostor za prtljag je nešto veći.

Taycan može vratiti 265 kW energije regenerativnim kočenjem. Dolazi sa 19-inčnim naplacima i crnim kočionim kliještima, kao i LED svjetlima. Unutrašnjost je slična ostalim iz ponude, ali ima varijacija kada je riječ o opremi i meterijalima. Moguće je dobiti i HUD ekran u boji.

Osnovni Taycan u Kini košta 888.000 kineskih juana, odnosno oko 112.000 evra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana