Mercedesova zvijezda slavi 100. rođendan

gs
Foto: skrinšot

Mercedesova zvijezda je vjerovatno jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova na svijetu.

Ovakvog kakvog ga danas poznajemo, debitovao je pre 100 godina.

Vraćamo se u 19. vek. Već 1899. austrijski privrednik Emil Jelinek dao je ime po svojoj ćerci Mercédès vozilima Daimler-Motoren-Geselšaft (DMG) koja je koristio u motosportu i prodavao. Godine 1902. registrovao je ime na službenom pečatu.

Kasnije, tačnije 5. novembra 1921., odnosno pre tačno 100 godina, firma Daimler-Motoren-Geselšaft (DMG) podnela je patentnom zavodu zahtjev za zaštitu modifikovanog modela koji predstavlja zvijezdu zatvorenu u oblik kruga.

Za registraciju dizajna bilo je potrebno do 2 godine. Konačno, 1923. godine službeno je odobren i počeo je ponosno ukrašavati prednje strane tadašnjih modela.

Najčešće je logotip montiran na vrhu hladnjaka. Ubrzo se pojavio i na drugim dijelovima.

Nakon uspostavljanja zajedničkih interesa između Benza i Daimlera u sklopu korporativnog spajanja 1924. godine, amblemi dviju najstarijih proizvođača automobila stajali su jedan pored drugog. Godinu dana kasnije kombinovani su u obliku trokrake zvijezde s lovorovim vijencom i natpisom Mercedes-Benz.

Ovaj oblik označavanja Daimlerovih automobila poznat je do danas. Ipak, najprepoznatljiviji i najčešće korišteni uzorak je zvijezda u krugu, jasno povezana s brendom Stutgart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana