Мерцедесова звијезда слави 100. рођендан

гс
Foto: скриншот

Мерцедесова звијезда је вјероватно један од најпрепознатљивијих заштитних знакова на свијету.

Оваквог каквог га данас познајемо, дебитовао је пре 100 година.

Враћамо се у 19. век. Већ 1899. аустријски привредник Емил Јелинек дао је име по својој ћерци Мерцéдèс возилима Даимлер-Моторен-Геселшафт (ДМГ) која је користио у мотоспорту и продавао. Године 1902. регистровао је име на службеном печату.

Касније, тачније 5. новембра 1921., односно пре тачно 100 година, фирма Даимлер-Моторен-Геселшафт (ДМГ) поднела је патентном заводу захтјев за заштиту модификованог модела који представља звијезду затворену у облик круга.

За регистрацију дизајна било је потребно до 2 године. Коначно, 1923. године службено је одобрен и почео је поносно украшавати предње стране тадашњих модела.

Најчешће је логотип монтиран на врху хладњака. Убрзо се појавио и на другим дијеловима.

Након успостављања заједничких интереса између Бенза и Даимлера у склопу корпоративног спајања 1924. године, амблеми двију најстаријих произвођача аутомобила стајали су један поред другог. Годину дана касније комбиновани су у облику трокраке звијезде с ловоровим вијенцом и натписом Мерцедес-Бенз.

Овај облик означавања Даимлерових аутомобила познат је до данас. Ипак, најпрепознатљивији и најчешће кориштени узорак је звијезда у кругу, јасно повезана с брендом Стутгарт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана