Mazda će u Evropi prodavati svoju verziju hibridne Tojote Yaris

Kliks
Mazda će u Evropi prodavati svoju verziju hibridne Tojote Yaris

Mazda namjerava na evropsko tržište plasirati svoju verziju superminija Tojota Yaris Hybrid u naredne dvije godine, vjerovatno kao zamjenu za aktuelnu Mazdu 2.

Mazda i Tojota su dugogodišnji tehnički partneri, a njihova saradnja uključuje i rad na budućim električnim vozilima.

Tokom prezentacije svojih posljednjih finansijskih rezultata, iz Mazde su istakli da namjeravaju iskoristiti partnerstvo s drugim proizvođačima kako bi ubrzali rast ponude. To podrazumijeva plan za model baziran na Yarisu s Tojotinim hibridnim sistemom, koji će se pojaviti u Evropi u naredne dvije godine.

Ovaj model bi za Mazdu mogla proizvoditi Tojota uz svoj Yaris u postrojenju koje se nalazi na sjeveru Francuske. Hibridni hečbek bi omogućio Mazdi da zadovolji zahtjeve Evropske unije koji se odnose na emisiju CO2.

Mazdin model baziran na Yarisu će vjerovatno zamijeniti aktuelnu Mazdu 2 koja je u prodaji od 2014. godine i nema hibridnu verziju. Ipak, moguće je da dva modela budu u ponudi jedan uz drugi određeno vrijeme.

S obzirom da će Tojota proizvoditi novi model za Mazdu, teško je vjerovati da će se u ponudi naći Mazdin inovativni benzinski motor sa sistemom kompresionog paljenja.

Tojota je prethodno napravila dogovor sa Suzukijem za koji će proizvoditi verzije hibridnog karavana Corolla, te plug-in hibridnog SUV-a RAV4 pod nazivom Swace i Across.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana