Mask prodao akcije „Tesle“ za još 1,05 milijardi dolara

Tanjug
Mask prodao akcije „Tesle“ za još 1,05 milijardi dolara

NjUJORK - Glavni izvršni direktor „Tesle“ Ilon Mask prodao je još jedan dio akcija ove kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedjelje na berzi.

On je ovog mjeseca prodao „Tesline“ akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.

Šef „Tesle“ je dio akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj cijeni).

Mask i njegov trust i dalje drže više od 169 miliona akcija kompanije.

Nakon što je Mask počeo da prodaje akcije „Tesle“, njihova vrijednost je pala za 15,4 odsto u sedmici završenoj 12. novembra, što je bila najgora berzanska nedjelja ove kompanije u posljednjih 20 mjeseci.

U srijedu popodne, dionice „Tesle“ na Vol Stritu su ojačale za oko jedan odsto.

Mask je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na „Tviteru“ pitajući više od 60 miliona njegovih pratilaca na toj mreži da li treba ili ne da proda 10 odsto svojih akcija u „Tesli“, a njihova preporuka je bila da proda.

Mask je već ranije ove godine nagovijestio da će vjerovatno prodati „veliki blok“ svojih opcija u četvrtom kvartalu, pošto bi mu marginalna poreska stopa po isteku važenja opcija na „Tesline“ akcije iznosila 50 odsto.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana