Маск продао акције „Тесле“ за још 1,05 милијарди долара

Танјуг
Маск продао акције „Тесле“ за још 1,05 милијарди долара

ЊУЈОРК - Главни извршни директор „Тесле“ Илон Маск продао је још један дио акција ове компаније за око 1,05 милијарди долара, према финансијским подацима објављеним ове недјеље на берзи.

Он је овог мјесеца продао „Теслине“ акције за укупно 9,85 милијарди долара, преноси CNBC, прецизирајући да је 10. новембра реализовао продају у износу од 6,9 милијарди долара, а 15. и 16. новембра у износу од још 1,9 милијарди долара.

Шеф „Тесле“ је дио акција продао како би измирио пореске обавезе које се односе на капиталну добит остварену по основу опција (куповина акција компаније по договореној повољнијој цијени).

Маск и његов труст и даље држе више од 169 милиона акција компаније.

Након што је Маск почео да продаје акције „Тесле“, њихова вриједност је пала за 15,4 одсто у седмици завршеној 12. новембра, што је била најгора берзанска недјеља ове компаније у посљедњих 20 мјесеци.

У сриједу поподне, дионице „Тесле“ на Вол Стриту су ојачале за око један одсто.

Маск је 6. новембра спровео неформалну анкету на „Твитеру“ питајући више од 60 милиона његових пратилаца на тој мрежи да ли треба или не да прода 10 одсто својих акција у „Тесли“, а њихова препорука је била да прода.

Маск је већ раније ове године наговијестио да ће вјероватно продати „велики блок“ својих опција у четвртом кварталу, пошто би му маргинална пореска стопа по истеку важења опција на „Теслине“ акције износила 50 одсто.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана