Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen

G.S.
Kako je Ford ispustio istorijsku šansu zvanu Volkswagen

Ford je nakon Drugog svjetskog rata propustio istorijsku priliku da bez finansijske nadoknade postane vlasnik Volkswagena.

Kompanija iz Volfsburga je bila na nesigurnom terenu i u ruševinama. Nakon kraćeg razmišljanja Fordove uprave ponuda je odbijena.

Fordu je sugerisamo da preuzme VW nakon Drugog svjetskog rata, kada je njemački div bio patuljak u ruševinama, navodi Revija HAK. Postojao je samo nacrt i skromni proizvodni proces nečega što se zvalo KdF-Wagen i proizvedeno je u svega 210 primjeraka prije nego što je fabrika prestala s radom zbog savezničkog bombardovanja i ratne prenamjene.

Snaga kroz užitak je prevod skraćenice KdF osmišljene u kancelariji nacističkog diktatora Adolfa Hitlera, a nakon rata nije bilo ni snage ni užitka. Fabrika u Volfsburgu je završila u britanskom sektoru, a interesa za kupovinu gotovo besplatne kompanije nije bilo.

Za preuzimanje su 1947. godine prvo upitani ljudi iz Ruts grupe (proizvođači Halimana, Humbera i Sunbea,a), ali njih nije zanimala njemačka avantura, a u KdF-Wagenu nisu vidjeli komercijalni potencijal.

Britanska uprava nije znala šta da učini s fabrikom pa su 1948. godine uspostavljeni kontakti s Fordom. Henry Ford II i predsjednik uprave kompanije Ernest Brič su došli na sastanak s Britancima i potonji je u jednom trenutku rekao vlasniku:

- Gospodine Ford, mislim da ovo što su nam ponudili ne vrijedi ništa!

Sada bi bilo najlakše tadašnje Fordove šefove optužiti za diletantizam, ali treba biti iskren i napomenuti da je fabrika u Volfsburgu bila udaljena samo nekoliko kilometara od sovjetske okupacione zone, a planirati geografski riskantan biznis u vrijeme Hladnog rata koji je imao tendenciju usijanja nije imalo smisla.

Britanci su fabriku predali na upravljanje njemačkom inženjeru Hainrihu Nordhofu, a sve ostalo nakon toga je priča o uspjehu. KdF Wagen je postao Buba, došao je Golf…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana