Izvinjenje britanskog proizvođača automobila Mini poslije optužbe za rasizam

G.S.
Izvinjenje britanskog proizvođača automobila Mini poslije optužbe za rasizam

ŠANGAJ - Britanski proizvođač automobila Mini izvinio se danas, nakon što je na društvenim mrežama objavljen video-snimak na kojem se vidi kako njihovo osoblje na Sajmu turizma u Šangaju nudi sladoled strancima, ali odbija da ga da kineskim posjetiocima.

Iz kompanije su saopštili da su radnici poslastice zapravo dijelili samo zaposlenima, prenosi BBC.

Međutim, dodali su da im je “veoma žao zbog negativnog raspoloženja koje je taj incident izazvao”, te da je riječ o propustu u obuci. Istakli su da su tokom manifestacije, 18. i 19. aprila, njihovi radnici podijelili ukupno 600 sladoleda.

- Pored distribucije 300 porcija sladoleda dnevno, rezervisali smo i mali dio za naše vrijedne kolege na licu mjesta - saopštili su iz kompanije. Kako se navodi, četiri do pet stranaca koji se mogu vidjeti na snimku zapravo su zaposleni koji nose bedževe firme. 

Na kineskoj polatformi Weibo, video-snimak je prikupio skoro 100 miliona pregleda, a incident je podstakao jednog vlogera da počne sa podjelom sladoleda ispred štanda kompanije Mini, piše britanski javni servis.

 Sa druge strane, bivši glavni urednik kineskog lista Global tajms, Hu Ksijin rekao je da od incidenta ne treba praviti ideološko pitanje ili pitanje principa.

- Neka osoblje nauči lekcije i neka se njihovi budući događaji vrate u normalu što je više moguće. Hajde da izbjegnemo da drugi prodavci budu nervozni zbog ovoga - dodao je on.

Prošle nedJelje, francuski luksuzni brend Dior takođe je optužen za rasizam na kineskim društvenim mrežama zbog reklame na kojoj je prikazana azijska manekenka koja prstom povlači rub oka na gore.

Reklama, kojom je promovisana nova kolekcija šminke, brzo je uklonjena, podsjeća BBC.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana