Извињење британског произвођача аутомобила Мини послије оптужбе за расизам

Г.С.
Извињење британског произвођача аутомобила Мини послије оптужбе за расизам

ШАНГАЈ - Британски произвођач аутомобила Мини извинио се данас, након што је на друштвеним мрежама објављен видео-снимак на којем се види како њихово особље на Сајму туризма у Шангају нуди сладолед странцима, али одбија да га да кинеским посjетиоцима.

Из компаније су саопштили да су радници посластице заправо дијелили само запосленима, преноси BBC.

Међутим, додали су да им је “веома жао због негативног расположења које је тај инцидент изазвао”, те да је ријеч о пропусту у обуци. Истакли су да су током манифестације, 18. и 19. априла, њихови радници подијелили укупно 600 сладоледа.

- Поред дистрибуције 300 порција сладоледа дневно, резервисали смо и мали дио за наше вриједне колеге на лицу мјеста - саопштили су из компаније. Како се наводи, четири до пет странаца који се могу видјети на снимку заправо су запослени који носе беџеве фирме. 

На кинеској полатформи Weibo, видео-снимак је прикупио скоро 100 милиона прегледа, а инцидент је подстакао једног влогера да почне са подјелом сладоледа испред штанда компаније Мини, пише британски јавни сервис.

 Са друге стране, бивши главни уредник кинеског листа Глобал тајмс, Ху Ксијин рекао је да од инцидента не треба правити идеолошко питање или питање принципа.

- Нека особље научи лекције и нека се њихови будући догађаји врате у нормалу што је више могуће. Хајде да избјегнемо да други продавци буду нервозни због овога - додао је он.

Прошле недJеље, француски луксузни бренд Диор такође је оптужен за расизам на кинеским друштвеним мрежама због рекламе на којој је приказана азијска манекенка која прстом повлачи руб ока на горе.

Реклама, којом је промовисана нова колекција шминке, брзо је уклоњена, подсјећа BBC.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана