Hibridni X8 M će biti najsnažniji BMW ikada

GS
Hibridni X8 M će biti najsnažniji BMW ikada

Kompanija BMW će uskoro predstaviti najsnažniju verziju modela X8 uključujući hibridnu M verziju koja će biti najsnažniji serijski model u istoriji njemačke kompanije.

BMW X8 M će biti predstavljen sljedeće godine kao model za 2022. godinu, a poslužiće kao više sportska, odvažnije dizajnirana verzija modela X7 sa sedam sjedišta. 

Iako se vjerovalo da će X8 usvojiti kupeovski izgled poput manjeg modela X6, špijunske fotografije su ipak pokazale da će zadržati kvadratnu liniju krova koja je niža u odnosu na X7.

To nagovještava da će X8 zadržati tri reda sjedišta u kojima će biti sedam sjedišta ili šest "kapetanskih" sjedišta koja nude vie luksuza. Zasad nema nikakvih zvaničnih informacija o tome.

Ostale karakteristike dizajna uključuju oštar nos, širu ramenu liniju i smanjenje staklenih površina.

Tehničkih detalja zasad nema, ali se očekuje da će X8 M dijelit platformu i dosta mehaničkih komponenti s modelom X7. Stoga se može očekivati niz 6-cilindričnih benzinskih i dizelskih motora s blagom hibridnom tehnologijom, a evenutalni i plug-in hibrid i 4,4-litarski tvin-trubo V8 motor koji razvija 523 KS u modelu X8 M50i.

Međutim, za razliku od modela X7, M50i neće biti najsnažniji u ponudi, jer će se godinu dana nakon standardnog X8 pojaviti X8 M sa plug-in hibridnim sistemom, odnosno kombinacijom 4,4-litarskog V8 motora, električnog motora i baterije. 

Kombinovano će ovaj sklop razvijati 750 KS, a to znači da će ovo biti najsnažniji BMW-ov model u historiji kompanije.

Model je interno poznat kao Project Rockstar, a hibridni sistem će pomoći u smanjenju prosječne emisije gasova cijele flote. Očekuje se emisija ispod 100 g/km.

Da li BMW planira i X8 M na konvencionalni pogon, zasad nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana