Хибридни X8 M ће бити најснажнији BMW икада

ГС
Хибридни X8 M ће бити најснажнији BMW икада

Компанија BMW ће ускоро представити најснажнију верзију модела X8 укључујући хибридну М верзију која ће бити најснажнији серијски модел у историји њемачке компаније.

BMW X8 M ће бити представљен сљедеће године као модел за 2022. годину, а послужиће као више спортска, одважније дизајнирана верзија модела X7 са седам сједишта. 

Иако се вјеровало да ће X8 усвојити kупеовски изглед попут мањег модела X6, шпијунске фотографије су ипак показале да ће задржати квадратну линију крова која је нижа у односу на X7.

То наговјештава да ће X8 задржати три реда сједишта у којима ће бити седам сједишта или шест "капетанских" сједишта која нуде вие луксуза. Засад нема никаквих званичних информација о томе.

Остале карактеристике дизајна укључују оштар нос, ширу рамену линију и смањење стаклених површина.

Техничких детаља засад нема, али се очекује да ће X8 М дијелит платформу и доста механичких компоненти с моделом X7. Стога се може очекивати низ 6-цилиндричних бензинских и дизелских мотора с благом хибридном технологијом, а евенутални и плуг-ин хибрид и 4,4-литарски твин-трубо V8 мотор који развија 523 КС у моделу X8 М50i.

Међутим, за разлику од модела X7, М50i неће бити најснажнији у понуди, јер ће се годину дана након стандардног X8 појавити X8 М са плуг-ин хибридним системом, односно комбинацијом 4,4-литарског V8 мотора, електричног мотора и батерије. 

Комбиновано ће овај склоп развијати 750 КС, а то значи да ће ово бити најснажнији BMW-ов модел у хисторији компаније.

Модел је интерно познат као Project Rockstar, а хибридни систем ће помоћи у смањењу просјечне емисије гасова цијеле флоте. Очекује се емисија испод 100 г/км.

Да ли BMW планира и X8 М на конвенционални погон, засад није познато.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана