Ford GT Roudster iz 1965. godine ide na aukciju

GS
Ford GT Roudster iz 1965. godine ide na aukciju

Jedan od dva "preživjela" prototipa te jedini GT bez krova koji se takmičio na utrci 24 sata Le Man biće prodan na aukciji.

Fordov GT Roudster pod brojem GT/109 napravljen je u Velikoj Britaniji u kompaniji Ford Advensd Vihikls kao jedan od 12 preprodukcijskih primjeraka modela GT40. Godine 1965. je nastupio u utrci 24 sata Le Man gdje su ga vozili francuski vozači. Do kraja nije stigao, preciznije, napravio je svega 11 krugova, a potom se povukao u garažu zbog problema s mjenjačem.

Nakon utrke je GT transportovan u kompaniju Šelby Amerikan, gdje je korišten kao razvojni automobil, a potom je povučen iz upotrebe. Holivudski kaskader Din Džefris ga je otkrio u Fordovom skladištu u Detroitu 1988. godine te je nekako uvjerio komapniju da mu dopusti da ga zadrži. GT je čuvao do smrti 2013. godine.

Nakon Džefriesove smrti, Dana Mekum je kupio automobil i restaurirao ga prema originalnim Le Man specifikacijama kakav je i dansa.

GT će biti prodan ovog mjeseca na aukciji kuće Mecum, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 7,5 i 10 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana