Форд ГТ Роудстер из 1965. године иде на аукцију

ГС
Форд ГТ Роудстер из 1965. године иде на аукцију

Један од два "преживјела" прототипа те једини ГТ без крова који се такмичио на утрци 24 сата Ле Ман биће продан на аукцији.

Фордов ГТ Роудстер под бројем ГТ/109 направљен је у Великој Британији у компанији Форд Адвенсд Вихиклс као један од 12 препродукцијских примјерака модела ГТ40. Године 1965. је наступио у утрци 24 сата Ле Ман гдје су га возили француски возачи. До краја није стигао, прецизније, направио је свега 11 кругова, а потом се повукао у гаражу због проблема с мјењачем.

Након утрке је ГТ транспортован у компанију Шелбy Американ, гдје је кориштен као развојни аутомобил, а потом је повучен из употребе. Холивудски каскадер Дин Џефрис га је открио у Фордовом складишту у Детроиту 1988. године те је некако увјерио комапнију да му допусти да га задржи. ГТ је чувао до смрти 2013. године.

Након Џефриесове смрти, Дана Мекум је купио аутомобил и рестаурирао га према оригиналним Ле Ман спецификацијама какав је и данса.

ГТ ће бити продан овог мјесеца на аукцији куће Мецум, а очекује се да ће нови власник издвојити између 7,5 и 10 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана