Evo koliko aerodinamika utiče na potrošnju goriva

GS
Foto: AutoSW

Na potrošnju goriva utiče niz faktora, a jedan od najvažnijih je aerodinamika.

Toga je svijestan i ovaj vlasnik Subarua koji je, suočen sa porastom cijena goriva, odlučio da unaprijedi svoj automobil kako bi smanjio potrošnju goriva.

Vlasnik YouTube kanala Think Flight odlučio se na karoserijske nadogradnje. Ali uz dva preduslova. Prvi je da se radi o jednostavnim modifikacijama iz kućne radinosti, a drugi da cijena ne ode u nebo.

Prije oblikovanja zadnjeg dijela vozila proučio je zakone i saznao da postoje samo dva ograničenja, a to je da zadnja svjetla i registracija moraju ostati vidljivi.

Upotrebom laganih i jeftinih materija, poput panela od stiropora, kao i običnog kartona izradio je produžetak zadnjeg dijela karoserije. Sve je spojeno ljepljivom trakom, a nakon prvog testa rezultat je pokazao da je potrošnja zaista smanjena, i to 13,7 odsto.

Sve to postigao je modifikacijama u garaži koje je odradio za svega nekoliko sati.

Međutim, vlasnik nije zadovoljan dobijenim efektom, pa je krenuo da istražuje dalje kako bi još mogao smanjiti potrošnju goriva. Jednostavnim testom otkrio je koji su problematični dijelovi sa turbulentnim strujanjem i dodatno detektovao problem ispod poda vozila, gd‌je je potrebno preusmjeriti strujanje vazduha.

Očekuje da bi kupolastim završetkom i manjim modifikacijama na prednjem braniku i pragovima mogao dodatno smanjiti potrošnju, i to značajno, prenosi b92

Vjerovatno ćemo uskoro imati priliku da vidimo novi prilog na ovu temu, i saznati da li se uz jeftine modifikacije može smanjiti potrošnja za više od 25 odsto. Naravno, riječ je o vožnji konstantnom brzinom na otvorenom putu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana