Ево колико аеродинамика утиче на потрошњу горива

GS
Foto: AutoSW

На потрошњу горива утиче низ фактора, а један од најважнијих је аеродинамика.

Тога је свијестан и овај власник Субаруа који је, суочен са порастом цијена горива, одлучио да унаприједи свој аутомобил како би смањио потрошњу горива.

Власник YouTube kanala Think Flight odlučio се на каросеријске надоградње. Али уз два предуслова. Први је да се ради о једноставним модификацијама из кућне радиности, а други да цијена не оде у небо.

Прије обликовања задњег дијела возила проучио је законе и сазнао да постоје само два ограничења, а то је да задња свјетла и регистрација морају остати видљиви.

Употребом лаганих и јефтиних материја, попут панела од стиропора, као и обичног картона израдио је продужетак задњег дијела каросерије. Све је спојено љепљивом траком, а након првог теста резултат је показао да је потрошња заиста смањена, и то 13,7 одсто.

Све то постигао је модификацијама у гаражи које је одрадио за свега неколико сати.

Међутим, власник није задовољан добијеним ефектом, па је кренуо да истражује даље како би још могао смањити потрошњу горива. Једноставним тестом открио је који су проблематични дијелови са турбулентним струјањем и додатно детектовао проблем испод пода возила, гд‌је је потребно преусмјерити струјање ваздуха.

Очекује да би куполастим завршетком и мањим модификацијама на предњем бранику и праговима могао додатно смањити потрошњу, и то значајно, преноси б92

Вјероватно ћемо ускоро имати прилику да видимо нови прилог на ову тему, и сазнати да ли се уз јефтине модификације може смањити потрошња за више од 25 одсто. Наравно, ријеч је о вожњи константном брзином на отвореном путу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана