Britanska kompanija Igl nudi još jedan Jaguar E-Type prilagođen sadašnjem vremenu

GS
Britanska kompanija Igl nudi još jedan Jaguar E-Type prilagođen sadašnjem vremenu

Iza naziva Lightweight GT krije se bivši trkaći Jaguar E-Type Lightweight za čiju je restauraciju i modifikaciju potrošeno 8.000 sati.

Britanski odgovor na sličan posao koji oko starijih Poršea 911 posljednjih godina rade u američkoj kompaniji Singer nude u maloj kompaniji Igl u kojoj se od 1984. godine bave restauracijama i modifikacijama Jaguarovih automobila među kojima je najzastupljeniji čuveni model E-Type.

Među njihovim posljednjim kreacijama je model Lightweight GT za čiju je osnovicu iskorišten model Jaguar E-Type Lightweight koji je Jaguar 1963. godine (isključivo za potrebe trkanja) napravio u samo 12 primjeraka.

Restauriranu i modificiranu verziju koja se može koristiti i izvan kružnih staza i dalje pokreće redni 6-cilindarski motor, ali je radna zapremina sa originalnih 3,8 povećana na 4,7 litara, pa vozač desnim stopalom umjesto 300 upravlja sa 385 konjskih snaga. S više snage stiže i više obrtnog momenta (508 Nm) za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen ojačan i modificiran ručni 5-stepeni mjenjač.

Ručno napravljeni novi karoserijski aluminijski paneli s kojima su zamijenjeni svi originalni paneli, zajedno s nekolicinom elemenata transmisije koji su napravljeni od magnezija, doprinijeli su da masa automobila (iza čijih se 16-inčnih retro felgi kriju kočnice i ovjes u duhu sadašnjeg vremena) iznosi samo 1.017 kilograma, ali "dijeta" nije prouzrokovala odricanje od kožom obložene i klimatizirane kabine.

Igl će model Lightweight GT godišnje praviti u samo dva primjerka, a za njihovu modernu klasiku treba izdvojiti oko 880.000 eura, što i nije bitna informacija kupcima ovakve "umjetnosti na točkovima".

(Klix)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana