Британска компанија Игл нуди још један Јагуар E-Type прилагођен садашњем времену

ГС
Британска компанија Игл нуди још један Јагуар E-Type прилагођен садашњем времену

Иза назива Lightweight GT крије се бивши тркаћи Јагуар E-Type Lightweight за чију је рестаурацију и модификацију потрошено 8.000 сати.

Британски одговор на сличан посао који око старијих Поршеа 911 посљедњих година раде у америчкој компанији Сингер нуде у малој компанији Игл у којој се од 1984. године баве рестаурацијама и модификацијама Јагуарових аутомобила међу којима је најзаступљенији чувени модел E-Type.

Међу њиховим посљедњим креацијама је модел Lightweight GT за чију је основицу искориштен модел Јагуар E-Type Lightweight који је Јагуар 1963. године (искључиво за потребе тркања) направио у само 12 примјерака.

Рестаурирану и модифицирану верзију која се може користити и изван кружних стаза и даље покреће редни 6-цилиндарски мотор, али је радна запремина са оригиналних 3,8 повећана на 4,7 литара, па возач десним стопалом умјесто 300 управља са 385 коњских снага. С више снаге стиже и више обртног момента (508 Нм) за чију је дистрибуцију на задњу осовину задужен ојачан и модифициран ручни 5-степени мјењач.

Ручно направљени нови каросеријски алуминијски панели с којима су замијењени сви оригинални панели, заједно с неколицином елемената трансмисије који су направљени од магнезија, допринијели су да маса аутомобила (иза чијих се 16-инчних ретро фелги крију кочнице и овјес у духу садашњег времена) износи само 1.017 килограма, али "дијета" није проузроковала одрицање од кожом обложене и климатизиране кабине.

Игл ће модел Lightweight GT годишње правити у само два примјерка, а за њихову модерну класику треба издвојити око 880.000 еура, што и није битна информација купцима овакве "умјетности на точковима".

(Klix)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана