Bentli počeo proizvoditi Flying Spur koji pokreće V8 motor

GS
Bentli počeo proizvoditi Flying Spur koji pokreće V8 motor

U britanskoj automobilskoj kompaniji pod okriljem Folksvagena kažu da će se lakša "leteća mamuza" koju pokreće 4-litarski V8 motor više svidjeti vlasnicima koji preferiraju da budu na vozačkom sjedištu.

Bentli je treću generaciju modela Flying Spur predstavio ove godine, a u britanskoj automobilskoj kompaniji u međuvremenu su proširili ponudu pogonskih opcija, pa se "leteća mamuza" pored 6-litarskog biturbo V12 motora koji razvija 635 KS sada nudi i u kombinaciji s nešto slabijom 4-litarskom biturbo V8 opcijom.

Manja radna zapremina i manje cilindara imaju pozitivan efekat na masu Bentlijeve 5,3-metarske ultraluksuzne limuzine koja je u odnosu na W12 opciju "smršala" 107 kilograma, što definitivno ide u prilog upravljivosti (bolje izbalansiranog) Flying Spura čiji 4-litarski V8 motor uz asistenciju dva turbopunjača razvija 550 KS i raspolaže sa 770 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za distribuciju na obje osovine zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač.

Flying Spur V8 u odnosu na verziju V12 prilikom ubrzanja od 0 do 100 km/h kasni samo 0,3 sekunde i umjesto 333 razvija "samo" 318 km/h. Smanjenju potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova pomaže automatska deaktivacija četiri cilindra u situacijama u kojima vozaču treba tek četvrtina raspoloživog obrtnog momenta, prenosi Klix.ba.

Proces proizvodnje za svaki primjerak traje nešto više od 100 sati, a u Crew-u za Flying Spur V8 bez opcionih dodataka zauzvrat traže nešto manje od 170.000 eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana