Audi će uz električni e-tron GT paralelno predstaviti i još snažniju verziju GT RS

GS
Audi će uz električni e-tron GT paralelno predstaviti i još snažniju verziju GT RS

Produkcijska izdanja Audijevog odgovora na elektropokretan Porše Tajkan publici će se predstaviti naredne godine.

Pandemija korone prolongirala je predstavljanje produkcijske verzije Audijevog elekropokretanog modela e-tron GT čije je konceptno izdanje premijerno otkriveno 2018. godine, ali prema posljednjim informacijama iz Ingolštada Audijev odgovor na Poršeov električni model Tajkan biće u ponudi naredne godine.

Audi planira paralelno predstaviti produkcijski e-tron GT i njegovu snažniju izvedenicu GT RS, a nije tajna da su oba elektropokretana Audija zasnovana upravo na J1 platformi Tajkana s kojim uveliko dijele i proporcije.

Ako produkcijski GT RS, iza čijeg razvoja stoji odjel Audi Sport, zadrži specifikaciju konceptnog izdanja kupci će moći računati na dva elektromotora (jedan na prednjoj, drugi na zadnjoj osovini) koji kombinovano proizvode skoro 600 KS, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,5 sekundi i elektronski ograničenih 240 km/h. Istovremeno, verzija GT RS trebala bi biti odgovor na najsnažniji Tajkan Turbo S koji, podsjećamo, vozaču na raspolaganje stavlja nešto više od 760 KS.

Širok i nizak, GT RS će svojim mjerama popuniti prostor između Audijevih modela A5 Sportback i A7 Sportbackk. Baterije čiji kapacitet iznosi 90 kHw trebale bi mu osigurati najmanje 400 kilometara autonomije, a sistem punjenja (800V) osiguraće 80 posto kapaciteta baterija za samo 20 minuta.

U Audiju kažu da će konačan izgled karoserije i unutrašnjosti neznatno odstupati od prototipa koji je predstavljen na fotografijama.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana