Perica Ognjenović preuzeo ukrajinski Metalist: Ne bojim se rata

G.S.
Perica Ognjenović preuzeo ukrajinski Metalist: Ne bojim se rata

ANTALIJA - Navijačima Crvene zvezde, pogotovo onim nešto starijima lice se ozari na sam pomen Perice Ognjenovića. Nekada veliki majstor fudbalske igre, danas trener preuzeo je kormilo Metalista iz Harkova.

Mladom stručnjaku počeci trenerske karijere su bili skromniji da bi prilično iznenađujuće dobio prvi zvučan posao u Ukrajini. Trenutno sedmoplasirani tim tamošnjeg šampionata priprema se za nastavak prvenstva, koji je planiran za početak marta. Ognjenović ističe da nije mnogo razmišljao kada je dobio ponudu iz Ukrajine, iako se tamo i dalje vode borbena dejstva.

- Iskreno, nisam mnogo. Poznajem istoriju i znam da je ovo ozbiljan i dobar klub. Velika mi je čast što me je pozvao Metalist. Znate da je i u Srbiji bio rat. Vjerovatno zbog toga imamo manji strah od rata nego ljudi iz ostalih država. Sve ovo se nama već desilo. Daće Bog da se i ovo u Ukrajini završi brzo. Fokusiran sam na posao i ne vidim nikakve probleme u klubu. Svi uslovi za dobar rad su nam obezbijeđeni. Radimo zajedno već nekoliko dana i slika mi je jasnija. Ali tek poslije pripremnih utakmica ću moći detaljnije da uvidim kvalitete igrača. Najbitnije je da budemo spremni kada počne liga. U situaciji smo da možemo i u Evropu, i u borbu za opstanak - rekao je Ognjenović.

Klupske legende Metalista su dvojica Peričinih zemljaka Milan Obradović i Marko Dević.

- Znam ko su, bili su vrlo dobri fudbaleri. Devića ne poznajem lično, a Obradovića tek površno - otkrio je Ognjenović.

Nekada lucidni ofanzivac iz Crvene zvezde otišao je direktno u madridski Real, a nosio je i dres jednog ukrajinskog velikana Dinama iz Kijeva.

- Lijepe su to uspomene. Svi znaju kakav je Real klub. Proveo sam tamo dvije godine, osvojili smo Ligu šampiona u tom periodu. Ali nisam imao sreće da mnogo igram, jer sam imao stalne probleme sa povredama. Igrao sam samo malo kod Visentea del Boskea. Ostao sam u kontaktu sa nekima od tadašnjih igrača poput Raula, Fernanda Redonda, Roberta Karlosa, Alberta Seladesa, Kloda Makelelea... U Dinamo sam došao poslije ozbiljne povrede. Skoro godinu dana nisam igrao fudbal. Tadašnji trener Aleksej Mihaljičenko je imao dobru selekciju igrača za tim kakav je htio i vjerovatno mene nije vidio u tom sistemu - zaključio je Ognjenović.

Nesuđeni trener Zvijezde 09

Ognjenović je ugovor sa klubom, koji je, sad već daleke 1988. godine, eliminisao banjalučki Borac iz Kupa pobjednika kupova potpisao do kraja sezone. Zanimljivo, prvi poziv da bude trener seniorske ekipe Perica je dobio od Zvijezde 09 iz etno-sela Stanišići.

- Nikada nisam suštinski postao njihov trener. Počela je pandemija virusa korona, ispali su u drugu ligu i nisam želio da radim tamo. Prije toga sam trenirao mlađe reprezentativne selekcije Srbije i Crvene zvezde. Metalist je najbolji klub koji sam trenirao do sada - istakao je Ognjenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana