Перица Огњеновић преузео украјински Металист: Не бојим се рата

Г.С.
Перица Огњеновић преузео украјински Металист: Не бојим се рата

АНТАЛИЈА - Навијачима Црвене звезде, поготово оним нешто старијима лице се озари на сам помен Перице Огњеновића. Некада велики мајстор фудбалске игре, данас тренер преузео је кормило Металиста из Харкова.

Младом стручњаку почеци тренерске каријере су били скромнији да би прилично изненађујуће добио први звучан посао у Украјини. Тренутно седмопласирани тим тамошњег шампионата припрема се за наставак првенства, који је планиран за почетак марта. Огњеновић истиче да није много размишљао када је добио понуду из Украјине, иако се тамо и даље воде борбена дејства.

- Искрено, нисам много. Познајем историју и знам да је ово озбиљан и добар клуб. Велика ми је част што ме је позвао Металист. Знате да је и у Србији био рат. Вјероватно због тога имамо мањи страх од рата него људи из осталих држава. Све ово се нама већ десило. Даће Бог да се и ово у Украјини заврши брзо. Фокусиран сам на посао и не видим никакве проблеме у клубу. Сви услови за добар рад су нам обезбијеђени. Радимо заједно већ неколико дана и слика ми је јаснија. Али тек послије припремних утакмица ћу моћи детаљније да увидим квалитете играча. Најбитније је да будемо спремни када почне лига. У ситуацији смо да можемо и у Европу, и у борбу за опстанак - рекао је Огњеновић.

Клупске легенде Металиста су двојица Перичиних земљака Милан Обрадовић и Марко Девић.

- Знам ко су, били су врло добри фудбалери. Девића не познајем лично, а Обрадовића тек површно - открио је Огњеновић.

Некада луцидни офанзивац из Црвене звезде отишао је директно у мадридски Реал, а носио је и дрес једног украјинског великана Динама из Кијева.

- Лијепе су то успомене. Сви знају какав је Реал клуб. Провео сам тамо двије године, освојили смо Лигу шампиона у том периоду. Али нисам имао среће да много играм, јер сам имао сталне проблеме са повредама. Играо сам само мало код Висентеа дел Боскеа. Остао сам у контакту са некима од тадашњих играча попут Раула, Фернанда Редонда, Роберта Карлоса, Алберта Селадеса, Клода Макелелеа... У Динамо сам дошао послије озбиљне повреде. Скоро годину дана нисам играо фудбал. Тадашњи тренер Алексеј Михаљиченко је имао добру селекцију играча за тим какав је хтио и вјероватно мене није видио у том систему - закључио је Огњеновић.

Несуђени тренер Звијезде 09

Огњеновић је уговор са клубом, који је, сад већ далеке 1988. године, елиминисао бањалучки Борац из Купа побједника купова потписао до краја сезоне. Занимљиво, први позив да буде тренер сениорске екипе Перица је добио од Звијезде 09 из етно-села Станишићи.

- Никада нисам суштински постао њихов тренер. Почела је пандемија вируса корона, испали су у другу лигу и нисам желио да радим тамо. Прије тога сам тренирао млађе репрезентативне селекције Србије и Црвене звезде. Металист је најбољи клуб који сам тренирао до сада - истакао је Огњеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана