Na EP uvedeno novo pravilo o igranju rukom

G.S.
Foto: Tanjug

Na Evropskom prvenstvu u fudbalu uvedeno je dosta novina, počev od VAR sistema, ali ujedno i promijenjeno pravilo o igranju rukom.

Naime, Međunarodni odbor fudbalskih Saveza najavio je za 1. jul promjenu tumačenja ovih situacija, ali je šef Sudijske komisije UEFA Roberto Roseti insistirao da će ono početi već od šampionata Evrope.

"Način na koji je pravilo ponovo napisano je mnogo približniji duhu fudbala, i daje igračima više slobode da igraju fudbal“, rekao je Roseti.

Promjena se sastoji u tome da neće svaki kontakt lopte i ruke biti dosuđen kao prekršaj, već su postavljena ograničenja u kojim situacijama će se to suditi.

To će biti kada igrač:

– namjerno udari loptu šakom/rukom, ili krene šakom/rukom ka lopti;

– udari loptu šakom/rukom kad njegova šaka/ruka naprave njegovo tijelo čine neprirodno većim. Smatra se da je igrač napravio svoje tijelo neprirodno većim kad pozicija njihove šake/ruke nije posljedica, ili opravdano, pomjeranjem tijela u određenoj situaciji. Pomjeranjem svoje ruke u takvu poziciju, igrač rizikuje da ga lopta udari u ruku, zbog čega će biti kažnjen;

– postigne gol;

– direktnim udaranjem lopte šakom/rukom, čak i ukoliko je bilo nenjamerno, uključujući i golmana, ili odmah pošto je loptu udario loptu šakom/rukom, čak i ukoliko nije bilo namjerno.

Dakle, ukoliko se desi da lopta pogodi igrača u ruku onda kada on nije mogao da je pomjeri, kao i kada nije imao namjeru, igra se neće prekidati.

I upravo takva takva situacija je bila u prvoj utakmici na EP između Turske i Italije.

U finišu prvog poluvremena jedan turski igrač igrao rukom, ali je sudija Dani Makeli procijenio da nije mogao da je pomjeri iz prvobitnog položaja i pokazao je da se nastavi igra.

U jednom momentu se javio i VAR, makar na ekranu smo mogli da vidimo da se situacija provjerava, ali je u skladu sa ovom promjenom procijenjeno da penala nema.

U dosadašnjim slučajevima obično bi zbog takvog kontakta lopte i ruke bio sviran jedanaesterac, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana